Voorlopige aanslag IB 2025 goed checken!
De voorlopige aanslagen inkomstenbelasting (IB) voor 2025 komen eraan. Deze aanslag maakt het voor onder meer ondernemers mogelijk om de belastingbetaling meer gelijkmatig gespreid te betalen over het jaar. Maar dan is het natuurlijk wel zo fijn als die aanslag ook aansluit bij de werkelijkheid. Check de aanslag daarom goed om niet te veel te betalen!
Ruim 1,7 miljoen belastingplichtigen ontvangen rond deze tijd de voorlopige aanslagen IB over 2025. Met een voorlopige aanslag (verdiepingsartikel) betalen ondernemers door het jaar heen 'alvast' de inkomstenbelasting. Het idee is dat zij dan bij de definitieve aanslag over een jaar niet veel meer hoeven bij te betalen. Op die manier verloopt de betaling dus geleidelijker. Ondernemers kunnen de voorlopige aanslag in 11 gelijke termijnen betalen, of in één keer aan het begin van het jaar (maar geen betalingskorting dan meer). De betaling in één keer kan via iDeal. De Belastingdienst waarschuwt om geen betalingen te doen vóór de dagtekening op de voorlopige aanslag. Die dagtekening ligt (ver) in de toekomst, maar betalingen voor die tijd kan de fiscus niet verwerken.
Voorlopige aanslag is vaak gebaseerd op gegevens van 2023
De voorlopige aanslag IB voor 2025 baseert de Belastingdienst op oudere gegevens (vaak die van 2023) en de te verwachten nieuwe belastingtarieven. Een ondernemer die nu al weet dat de winst in 2025 veel lager of hoger gaat uitvallen dan in eerdere jaren, doet er dus verstandig aan om de voorlopige aanslag te laten aanpassen. Want anders betaalt de ondernemer dus te veel of te weinig belasting. En dat moet dan later bij de definitieve aanslag weer rechtgetrokken worden.
Een soortgelijk verhaal geldt voor de voorlopige aanslag in de vennootschapsbelasting, die meestal aan het begin van het nieuwe jaar wordt verstuurd.
Wijzigen van voorlopige aanslag IB
Tegen de voorlopige aanslag voor de IB kan een belastingplichtige geen bezwaar maken. Wijzigen kan wel, door een formulier in te vullen op Mijn Belastingdienst. Eventueel is ook nog een papieren wijzigingsformulier op te vragen via de BelastingTelefoon.
Als een ondernemer een wijziging heeft doorgegeven, krijgt hij als het goed is binnen acht weken reactie van de Belastingdienst. Als de fiscus de wijzigingen overneemt, krijgt de ondernemer een nieuwe, aangepaste voorlopige aanslag. Als de inspecteur de wijzigingen niet of niet allemaal wil overnemen, volgt er een afwijkingsbeschikking. Tegen die beschikking kan de ondernemer wél bezwaar maken.