Het verschil tussen ISO-normen en NEN-normen
Normen zorgen dat een bepaalde basiskwaliteit van een methode of materiaal gegarandeerd is. Daarom werken organisaties graag volgens een norm, want dan weten ze zeker dat ze die kwaliteit bieden. In Nederland wordt vaak gewerkt volgens de NEN-norm, maar ook ISO is hier een bekende naam. Wat is het verschil?
In allerlei branches, bijvoorbeeld de zorgsector, wordt gewerkt met normen. Daardoor is de kwaliteit van bepaalde handelingen, methoden, materialen of systemen gewaarborgd. In Nederland zijn de twee bekendste normen de NEN-norm en de ISO-norm. De ISO-norm is een internationale standaard. De afkorting staat dan ook voor Internationale Organisatie voor Standaardisatie. ISO is opgezet om lijn te brengen in de enorme hoeveelheid nationale normen met hun eigen voorwaarden en eisen, bijvoorbeeld op het gebied van materialen of methoden. Voor organisaties die internationaal opereerden, was het tijdrovend en duur om per land aan alle eisen te voldoen. ISO heeft dit geharmoniseerd voor rond de 165 landen.
Nederlands Normalisatie Instituut
Door het werken met normen wordt preventie ook makkelijker. Inmiddels is de aanpak dat ieder land een eigen normeringsinstituut heeft dat de ISO-normen vertaalt naar de eigen situatie. Voor Nederland is dat het Nederlands Normalisatie Instituut. De Nederlandse variant van de internationale ISO-norm heet NEN (afkorting van Nederlandse Norm). Niet alleen Nederland heeft een eigen normeringsinstituut. In Duitsland is het Deutsches Institut für Normung (DIN) actief, in België het Bureau voor Normalisatie (NBN). Ook een bekende naam is ANSI (American National Standards Institute).
Signalen uit de markt
Meestal werken de instituten met signalen uit de markt. Als duidelijk en aantoonbaar is dat er op een bepaald gebied behoefte is aan een standaard, wordt dit voorgelegd aan een ISO-commissie van deskundigen op dat vakgebied. Hier kan ook de expertise van nationale deskundigen bij te hulp geroepen worden. Als driekwart van de bij ISO aangesloten landen akkoord is met de nieuw ontwikkelde norm, wordt deze officieel. Overigens is het navolgen van ISO- en NEN-normen geen verplichting, maar het gebruik ervan is wel een goede manier om te voldoen aan alle eisen. Zo is er bijvoorbeeld ook een norm voor de bedrijfshulpverlening.