Werkgevers beoordelen cv op gaten, leeftijd en geslacht
In een onderzoek van Tilburg University en Rendement Uitgeverij geeft twee derde van de selecteurs aan cv’s te beoordelen op gaten in het werkverleden. Ook kijkt een deel van de werkgevers naar discriminatiegevoelige kenmerken, zoals leeftijd, geslacht en foto.
In het onderzoek is gevraagd hoe organisaties over het algemeen nieuwe werknemers rekruteren. De overgrote meerderheid (94%) vraagt de sollicitanten om cv-gegevens aan te leveren, soms via een cv én sollicitatieformulier (15%), maar meestal alleen via een cv (82%). Het cv vormt samen met het sollicitatiegesprek (96%) en de motivatiebrief (80%) nog altijd de top drie van meestgebruikte selectiemethoden. De belangrijkste reden van organisaties om te selecteren op basis van cv’s, is dat dit een snelle methode is. Ook denken veel werkgevers dat sollicitanten deze optie verwachten en dat het cv een goede indicator is voor toekomstige werkprestaties.
Van dat laatste is de wetenschap niet overtuigd. Diverse assessments zijn hiervoor zinvoller, maar die worden nog steeds weinig gebruikt. Werkgevers die bijvoorbeeld wel een praktijkopdracht (23%) of intelligentietest (12%) inzetten, doen dit inderdaad vooral voor de voorspellende waarde (artikel).
Taalgebruik is belangrijk, maar taalmodel niet
Op de vraag welke informatie uit een cv gebruikt of beoordeeld wordt, zijn werkervaring (97%), opleidingsniveau/diploma’s (90%) en taalgebruik (70%) de meest gegeven antwoorden. Opvallend is dat maar 6% van de werkgevers beoordeelt of het cv met behulp van een taalmodel gemaakt lijkt, terwijl dit het niveau van het taalgebruik sterk beïnvloedt. In de top vijf staat ook of de sollicitant gaten in het cv heeft, dus of er werkloze periodes zijn geweest. 65% van de werkgevers checkt dit. Voor sollicitanten met gaten in het cv kan dit een negatieve impact hebben en dus moeten zij goed bedenken hoe zij zulke gaten presenteren.
Andere zaken die vaak meewegen bij de beoordeling van het cv zijn de ogenschijnlijke match met de baan (68%) en organisatie (64%), motivatie (63%), woonplaats (62%), nevenactiviteiten (56%), competenties/persoonlijkheid (56%), behaalde werkresultaten (44%) en hobby’s/interesses (40%).
Nog altijd selectie op leeftijd, geslacht en foto
Dit onderzoek is een vervolg op een onderzoek uit 2023 (artikel). Destijds bleken veel werkgevers het cv ook te beoordelen op discriminatiegevoelige persoonskenmerken, wat in de media veel aandacht kreeg. Hierin is in de tussentijd weinig veranderd: 30% van de selecteurs geeft toe naar de leeftijd te kijken, 16% checkt het geslacht en 15% vormt ook een oordeel op basis van de foto. Op deze persoonskenmerken mogen werkgevers in principe geen onderscheid maken (artikel). Alleen onder strikte voorwaarden is het mogelijk om hierop te selecteren.
Overigens bestaan er wel sterke verschillen tussen werkgevers met maximaal 25 werknemers en grotere werkgevers. Zo kijkt 43% van de kleine werkgevers naar de leeftijd, tegenover 26% van de grotere werkgevers. Kleine werkgevers letten ook vaker op het geslacht en de foto.
Voor het onderzoek zijn 1.234 professionals met kennis van werving en/of selectie geënquêteerd (vooral HR-professionals, recruiters, leidinggevenden en directieleden). De vragenlijst is vanuit álle sectoren ingevuld. Houd voor meer resultaten het thema Werving en selectie in de gaten.