Wetsvoorstel verantwoord ondernemen ter consultatie
De Wet internationaal verantwoord ondernemen (WIVO) ligt tot en met 29 december 2024 ter consultatie. Met deze wet wordt de EU-richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) omgezet in nationale wetgeving. De CSDD stelt ondernemingen verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen en milieukwesties in hun productieketens.
Het ter consultatie liggende wetsvoorstel moet ertoe leiden dat ‘grote ondernemingen nadelige gevolgen van hun activiteiten voor mensen en het milieu herkennen om deze zoveel mogelijk te voorkomen, verminderen of stoppen’. Deze wet verplicht ondernemingen ook om een plan te hebben om klimaatverandering (artikel) tegen te gaan en zal gelden voor ondernemingen met minimaal 1.000 werknemers en een wereldwijde netto-omzet van meer dan € 450 miljoen. De richtlijn geldt ook voor ondernemingen buiten de EU: ondernemingen die in de Europese Economische Ruimte (EER) actief zijn en daar meer dan € 450 miljoen netto-inkomsten verdienen. Daarnaast geldt de richtlijn voor een aantal in Nederland gevestigde ondernemingen dat veel geld verdient aan een licentie- of franchiseovereenkomst.
Indirect van toepassing op het mkb
In Nederland heeft de wet vooral gevolgen voor grote ondernemingen en de overheid. Kleinere ondernemingen vallen niet onder de wetgeving, maar kunnen er wel indirect mee te maken krijgen als zij leverancier of afnemer zijn van een grotere onderneming. Dit is vergelijkbaar met de EU-richtlijn Corporate Sustainabilty Reporting Directive (CSRD) (toolbox).
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is de beoogde toezichthouder die zal controleren of de ondernemingen zich aan de regels houden. Voor het naleven van de verplichtingen op het gebied van duurzaam ondernemen mogen ondernemingen overigens met elkaar samenwerken. Onder voorwaarden kunnen zij middelen en informatie met elkaar delen.