U bent hier

Onderneming & Administratie
Eén derde van cao’s bevat afspraken over verduurzaming

Eén derde van cao’s bevat afspraken over verduurzaming

Ook werkgevers moeten hun steentje bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Ruim één derde van de cao’s bevat afspraken over verduurzaming of groene arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Voor het rapport ‘Cao-afspraken over verduurzaming en groene arbeidsvoorwaarden’ (pdf) onderzocht het ministerie van SZW alle 657 bij het ministerie aangemelde cao’s, waar 6,2 miljoen werknemers onder vielen op peildatum 1 januari 2024. Bevatten cao’s afspraken over deze thema’s, dan ging dat in verreweg de meeste gevallen om afspraken over duurzame mobiliteit, op ruime afstand gevolgd door afspraken over de verduurzaming van de leefomgeving van werknemers. Het ministerie verwacht dat het aantal duurzame cao-afspraken de komende jaren verder zal toenemen.

Duurzame mobiliteit krijgt aandacht

Bijna de helft van de CO2-uitstoot van personenmobiliteit wordt veroorzaakt door woon-werkverkeer en zakelijk verkeer, ook wel werkgebonden personenmobiliteit (WPM) genoemd. Eén van de doelen van het Klimaatakkoord is om de CO2-uitstoot van WPM in 2030 met 1,5 megaton CO2 te verminderen. Werkgevers die op 1 juli 2024 minimaal 100 werknemers (infographic) hadden, moeten uiterlijk 30 juni 2025 voor het eerst rapporteren over hun WPM (artikel).
Iets meer dan één derde van de onderzochte cao’s bevatte op de peildatum minimaal één afspraak over duurzame mobiliteit. 127 cao’s bevatten een fietsregeling, 125 cao’s regelden een volledige vergoeding voor het openbaar vervoer, 41 cao’s benoemden een kilometervergoeding voor fietsen of lopen naar het werk, 15 cao’s bevorderden carpoolen of het gebruik van deelauto’s en 11 cao’s vergoedden een combinatie van vervoersmiddelen. Daarnaast stonden in 231 cao’s afspraken over thuiswerken. 5 cao’s koppelden de thuiswerkafspraken zelfs expliciet aan de ambitie om duurzaam te werken en CO2-uitstoot te verminderen.

Verduurzamen leefomgeving werknemers

Veel minder ‘populair’ waren ondersteuningsmaatregelen voor de verduurzaming van de leefomgeving van werknemers. 10 cao’s bevatten op 1 januari 2024 afspraken over financiële ondersteuning van verduurzamingsmaatregelen bij de werknemers thuis. Het ging hier onder meer om budget voor het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp, isolatiemaatregelen, of het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto. Medio 2022 kwamen AFAS en Achmea in het nieuws met dergelijke afspraken.

Werkgevers kunnen soms zelf afspraken maken

Afspraken over verduurzaming en groene arbeidsvoorwaarden (artikel) kunnen organisaties onderscheidend maken op de arbeidsmarkt. Daarnaast helpen ze werkgevers én werknemers bewuster te maken van hun (ecologische) gedrag en kunnen ze kostenbesparingen opleveren (en daarmee financiële problemen voorkomen of beperken (artikel)). Is een werkgever niet gebonden aan een cao of biedt de cao hiervoor de ruimte, dan kan hij ook zelf afspraken maken over verduurzaming en groene arbeidsvoorwaarden. De ondernemingsraad kan hierbij een rol spelen (artikel).