U bent hier

OR & Medezeggenschap
Vaker ongewenst gedrag in horeca en zorg en bij vrouwen

Vaker ongewenst gedrag in horeca en zorg en bij vrouwen

17% van alle werknemers heeft te maken met ongewenst gedrag op het werk, meldt het CBS. Dat komt het vaakst voor in de zorg en horeca. Door een onveilige werkvloer neemt het risico op een hoger verzuim toe. Meer werknemers vallen uit vanwege psychische klachten.

Uit recente cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO, blijkt dat werknemers in de horeca en de zorg vaker ongewenst gedrag ervaren. Bijna een derde van de medewerkers in de zorg (30%) en 20% van de werknemers in de horeca heeft de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met agressie en geweld, discriminatie, seksuele intimidatie en/of pesten. Daarbij ervaren vrouwelijke medewerkers (21%) vaker ongewenst gedrag dan hun mannelijke collega’s (13%). Dat geldt overigens niet voor de zorg; daar hebben bijna net zoveel mannen als vrouwen last van ongewenst gedrag.

Risico ongewenst gedrag in de RI&E

In de horeca is er wel een groot verschil. Bijna een kwart van de vrouwelijke medewerkers heeft ermee te maken tegenover 16% van de mannen. Het gaat dan ook vaker om seksueel grensoverschrijdend gedrag. Werknemers die veel contact hebben met anderen staan vaker bloot aan de risico’s van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dat kan gaan om ongewenst gedrag in het contact met collega’s, klanten, leerlingen of cliënten en patiënten. De werkgever moet maatregelen nemen om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door PSA op te nemen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en maatregelen te nemen tegen ongewenst gedrag. Dat kan onder meer door een gedragscode op te stellen, een klachtenregeling in te voeren en een goede meldprocedure in te richten.