U bent hier

OR & Medezeggenschap
Werkgevers moeten waken voor EVC-fraude

Werkgevers moeten waken voor EVC-fraude

Malafide bureaus blijken op grote schaal valse ‘erkenningen van verworven competenties’ (EVC’s) te verkopen, waardoor er mogelijk ten onrechte honderden zorgdiploma’s zijn afgegeven. Werkgevers doen er goed aan kritisch te kijken naar EVC’s en de aanbieders ervan.

Met een EVC kan een student op basis van eerder opgedane kennis, vaardigheden en ervaringen bepaalde vrijstellingen krijgen en zo versneld een (zorg)diploma behalen. Het Openbaar Ministerie meldt een exponentiële en verontrustende toename in korte tijd van EVC-bureaus en ziet dat criminelen steeds vaker op grote schaal actief zijn in de zorg. In een brandbrief roept minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mbo-instellingen daarom op om tot nader order voor een aantal zorgopleidingen alleen EVC’s in behandeling te nemen van aanbieders die ze goed kennen en waarmee goede afspraken zijn gemaakt. Ook moeten de instellingen zich ervan verzekeren dat EVC’s ‘deugdelijk zijn onderbouwd’.

Werkgever kan EVC-traject aanbieden

EVC’s worden niet alleen gebruikt voor het sneller halen van diploma’s en zijn ook niet alleen voorbehouden aan de zorg. Via een EVC-procedure (artikel) kan iedereen namelijk in de praktijk opgedane ervaring, kennis en vaardigheden officieel laten erkennen in een ervaringscertificaat. Een EVC is vooral handig voor mensen die veel ervaring hebben, maar misschien niet de juiste diploma’s. Maar ook voor iemand met een diploma kan het goed zijn een EVC-procedure te doorlopen. Naarmate diploma’s ouder worden, verliezen ze namelijk aan waarde. Ook kunnen werkgevers werknemers een EVC-traject aanbieden, bijvoorbeeld om te onderzoeken over welke competenties zij al beschikken en welke ze nog moeten ontwikkelen.

Competenties verifiëren met assessments

Ook werkgevers doen er daarom goed aan om de adviezen van minister Bruins ter harte te nemen. Als een sollicitant bepaalde competenties in een EVC heeft laten vastleggen, is het bijvoorbeeld mogelijk om deze te verifiëren met assessments (artikel). En treedt de sollicitant in dienst, dan is de proeftijd (artikel) bij uitstek geschikt om te kijken of hij ook echt voldoet een de verwachtingen.
Op nationaal-kenniscentrum-evc.nl staat een overzicht van erkende EVC-aanbieders. Maar ook daar is voorzichtigheid geboden, omdat het kenniscentrum erkent nog niet de juiste maatregelen te hebben kunnen nemen om malafide bureaus te weren of erkenningen in te trekken. Werkgevers kunnen de kans op een samenwerking met een malafide bureau verkleinen door altijd meerdere offertes op te vragen en zich daarbij niet alleen door de prijs te laten leiden maar bijvoorbeeld ook te informeren naar doorloop- en wachttijden, het aantal succesvolle EVC-trajecten en de wijze waarop kandidaten worden begeleid en getoetst.