Nihilwaardering boven gerichte vrijstelling
Loon in natura dat voor de werkkostenregeling zowel onder een nihilwaardering als een gerichte vrijstelling valt, moet behandeld worden als nihilwaardering. De werkgever heeft daarin geen keuze.
Als een werkgever vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen niet bij de werknemer wil belasten, moet hij ze meestal aanwijzen als eindheffingsloon en ten laste brengen van de vrije ruimte. Alleen als voor het betreffende loonbestanddeel een nihilwaardering of een gerichte vrijstelling geldt, hoeft dit niet.
Voor de invulling van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) bestaat tussen een nihilwaardering en gerichte vrijstelling geen onderscheid. Zowel kosten die op nihil zijn gewaardeerd als kosten die gericht zijn vrijgesteld, komen niet ten laste van de vrije ruimte.
Aanvullende voorwaarden voor gerichte vrijstellingen
Voor de aanvullende voorwaarden is het onderscheid wel relevant. Gerichte vrijstellingen vormen alleen loon voor de werknemer als de werkgever ze niet uiterlijk op het genietingsmoment aanwijst als eindheffingsloon (artikel). Ook gelden voor gerichte vrijstellingen vaak maximumbedragen, waarbij de werkgever het bovenmatige deel wel als loon van de werknemer moet belasten, of moet aanwijzen als eindheffingsloon en ten laste brengen van de vrije ruimte. Er gelden bijvoorbeeld gerichte vrijstellingen voor tijdelijk verblijf in het kader van de dienstbetrekking en verplichte arbovoorzieningen.
Nihilwaarderingen (artikel) gelden niet voor vergoedingen in geld. Het gaat altijd om loon in natura. Gewoonlijk is er bij een nihilwaardering sprake van een voorziening op de werkplek waarbij de werkgever arboverantwoordelijk voor die werkplek moet zijn. Bijvoorbeeld consumpties op de werkplek (die geen deel uitmaken van een maaltijd) en ter beschikking gestelde werkkleding kan de werkgever op nihil waarderen.
Als loon in natura tegelijkertijd onder de nihilwaarderingen én onder de gerichte vrijstellingen zou kunnen vallen, behandelt de werkgever het loon als nihilwaardering.