Tips voor sociale veiligheid in Week van de werkstress 2024
In de Week van de Werkstress 2024 draait het om sociale veiligheid. Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer zorgen voor psychische klachten waardoor werknemers kunnen uitvallen. Werkgevers moeten maatregelen nemen om dit tegen te gaan.
Van 11 tot en met 15 november is het Week van de werkstress. Dit jaar staat het thema 'sociale veiligheid op de werkvloer' centraal. Dat raakt alle werknemers, van stagiair en oproepkracht tot leidinggevende en werkgever. Een gebrek aan een sociaal veilige werkomgeving is slecht voor de gezondheid van werknemers en kan leiden tot stress, omdat werknemers continu op hun hoede moeten zijn, niet zichzelf kunnen zijn en zich niet gesteund voelen. Dit uit zich op verschillende manieren, onder meer door een lagere productiviteit, een hoger ziekteverzuim en (langdurige) uitval. Organisaties die hiermee aan de slag willen, kunnen meedoen met de Week van de werkstress en zich aanmelden als partner op de website.
Veilige bedrijfscultuur en meldprocedure
Werkgevers zijn verplicht beleid te voeren om risico’s van blootstelling aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te voorkomen. Daaronder vallen ongewenste omgangsvormen als agressie en geweld, discriminatie, seksuele intimidatie en pesten. Werknemers kunnen hierdoor allerlei psychische klachten krijgen, zoals overspannenheid en burn-out. Werkgevers moeten investeren in het bouwen aan een veilige bedrijfscultuur waarin ongewenst gedrag wordt aangepakt. Er moet een meldprocedure zijn zodat werknemers dit gedrag kunnen melden. Op de website van Week van de Werkstress staan praktijkvoorbeelden en een toolkit voor maatregelen.