U bent hier

Onderneming & Arbo
Nieuwe arbeidstijdenregels voor jonge werknemers

Nieuwe arbeidstijdenregels voor jonge werknemers

De Nadere regeling kinderarbeid is aangepast om de regels te moderniseren voor werk door kinderen van maximaal 15 jaar oud. Werken op niet-schooldagen en in vakantieweken is voortaan makkelijker, werken in de horeca juist iets moeilijker.

In juni werd al een conceptversie van de nieuwe regeling naar buiten gebracht. Nu is in de Staatscourant de definitieve regeling gepubliceerd. Die wordt per 18 november 2024 van kracht. De nieuwe regels zijn het gevolg van een analyse van Regioplan, die voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzocht welke regels voor kinderarbeid aan vernieuwing toe waren. Eerder heeft die analyse al geleid tot een verbod op flitsbezorging door kinderen tot 16 jaar. Het doel is om kinderen beter beschermen tegen arbeidsrisico’s en tegelijkertijd rekening te houden met de positieve aspecten van vakantiewerk (artikel) of een bijbaan.

Regels voor werken in de avond, op zondag en in de horeca

In de gewijzigde Nadere regeling kinderarbeid zijn de volgende zaken veranderd:

  • 13- en 14-jarigen mogen op niet-schooldagen (zoals studiedagen) en in vakantieweken tot 20.00 uur werken, in plaats van tot 19.00 uur. Daarbij blijft de minimale rusttijd tussen twee diensten 14 uur. Ook krijgt deze leeftijdsgroep de kans om op zondag te werken. De zaterdag ervoor is werken dan verboden en elke 16 weken moet het kind minimaal vijf zondagen vrij zijn. Deze wijzigingen geven meer ruimte voor een bijbaan en vakantiewerk.
  • Ook 15-jarigen mogen op een niet-schooldag tot 20.00 uur werken, waarbij de minimale rusttijd tussen twee diensten 12 uur blijft. 15-jarigen mochten al in een niet-schoolweek tot 21.00 uur werken en onder voorwaarden op zondag.
  • Een werkgever moet over de noodzakelijkheid van deze arbeidstijden wel overeenstemming bereiken met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, of bij het ontbreken daarvan: met de belanghebbende werknemers. Ook moeten ouders of verzorgers van het kind aantoonbaar toestemming geven. De werkgever moet die toestemming in de administratie bewaren. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan hierom vragen bij een controle.
  • Kinderen van jonger dan 16 jaar mogen niet werken in een ruimte in een horecagelegenheid als daar alcoholische dranken geschonken (kunnen) worden. Op tijden waarop in die ruimte geen drank kan worden geschonken, mogen kinderen wel werken. Ook is werken toegestaan in ruimtes waar klanten niet kunnen komen, bijvoorbeeld in de keuken als afwasser. Dit specifieke verbod geldt niet voor kinderen tot 16 jaar die werken in het kader van een vmbo-opleiding. De Alcoholwet bevat eveneens regels voor werk in de horeca, maar deze nieuwe regel zorgt voor meer verduidelijking voor de Arbeidsinspectie, die hierop handhaaft.

Regeling bevat voorwaarden voor werk door kinderen

In de Arbeidstijdenwet (toolbox) is bepaald dat een kind (tot 16 jaar) in principe geen werk mag verrichten, maar bepaalde typen werk zijn van die regel uitgezonderd. Het gaat dan om licht en niet te risicovol werk. Onderwijs blijft voor kinderen altijd vooropstaan. De Nadere regeling kinderarbeid bevat hiervoor concrete regels per leeftijd. Enkele regels van die regeling zijn nu dus gewijzigd.