U bent hier

OR & Medezeggenschap
Veilig buiten werken als de lucht vervuild is

Veilig buiten werken als de lucht vervuild is

Werken in de buitenlucht kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dat is het geval als werknemers moeten werken in smog en als zij daarvoor extra vatbaar zijn. Preventieve maatregelen moeten de blootstelling beperken.

Smog is een ernstige vorm van luchtvervuiling die zich vooral ’s zomers bij bepaalde weersomstandigheden voordoet. Hiervan ondervinden vooral werknemers met luchtwegaandoeningen problemen. Maar in het algemeen is ook zwaar fysiek werk in de buitenlucht dan lastiger. Benauwdheid en hoofdpijn kunnen de gevolgen zijn. Werknemers kunnen klachten krijgen door blootstelling aan smog. Bepaalde groepen werknemers zijn extra kwetsbaar: werknemers met aandoeningen aan de luchtwegen (astma, COPD), met hart- en vaatziekten, zwangeren en werknemers die buiten zwaar lichamelijk werk moeten verrichten. Als de smog optrekt, verdwijnen eventuele gezondheidsklachten ook weer.

Maatregelen om blootstelling te voorkomen

De werkgever kan maatregelen nemen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en blootstelling aan smog te voorkomen of te beperken. Dat is lastig omdat hij de mate van uitstoot zelf niet kan beïnvloeden. Moeten werknemers buiten werk doen onder zware fysieke belasting, dan is het goed om de arbeidstijden aan te passen en werken aan het eind van de middag en de vroege avond te voorkomen. Dan is de concentratie van ozon in de lucht het hoogst. Als er smog is, kijk dan of werknemers binnen kunnen werken of tijdelijk ander werk kunnen doen waarbij inspanning niet zo nodig is. Ook een tropenrooster (video) is een optie. Hierbij beginnen medewerkers eerder en kunnen ze ook eerder stoppen.