EC start inbreukprocedure door late CSRD-implementatie
De Europese Commissie heeft 17 EU-lidstaten, waaronder Nederland, officieel in gebreke gesteld omdat de richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) nog niet in nationale wet- en regelgeving is opgenomen. De lidstaten krijgen twee maanden de tijd om de richtlijn alsnog te implementeren.
De EC is op 26 september 2024 tegen 17 EU-landen een formele inbreukprocedure begonnen. Dit maakte Eumedion, het corporate governance en duurzaamheidsforum voor institutionele beleggers, recent bekend. De EU-landen moeten binnen twee maanden reageren op de EC en alsnog de implementatie van de CSRD afronden. Geven de lidstaten hier geen gehoor aan, dan kan de commissie een zaak starten bij het Europees Hof van Justitie.
Regels over assurance
De CSRD had op 6 juli 2024 in de Nederlandse wet- en regelgeving moeten zijn omgezet. Deze deadline is echter niet gehaald. Zo moet het implementatiewetsvoorstel zelfs nog naar de Tweede Kamer, hoewel het in augustus wel al een blanco advies van de Raad van State had gekregen. Het implementatievoorstel bevat onder andere de regels over de assurance van de duurzaamheidsinformatie door accountants. De verslaggevingsregels zelf zijn opgenomen in een algemene maatregel van bestuur (AMvB). De Eerste en Tweede Kamer hadden nog vragen over de AMvB, die nog moeten worden beantwoord.
Mens, milieu en maatschappij
De CSRD (artikel) verplicht beursgenoteerde en grote ondernemingen om uitgebreid te rapporteren over hun impact op mens, milieu en maatschappij en is de vervanger van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). De CSRD (tool) stelt hogere eisen aan duurzaamheid- en ESG-rapportages (Environmental, Social, and Governance). Met de richtlijn leggen ondernemingen onder andere verantwoording af aan investeerders en andere belanghebbenden over hun impact op milieu, en op sociaal en bestuurlijk vlak.