U bent hier

Onderneming & Administratie
AI op de werkvloer blijft achter in Nederland

AI op de werkvloer blijft achter in Nederland

Vergeleken met veel andere Europese landen lopen Nederlandse werknemers achter op het gebied van artificial intelligence (AI). Dit blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie EY onder negen landen. Nederland staat onderaan de lijst.

Werken met AI kan leiden tot betere bedrijfsresultaten. Uit het onderzoek van EY blijkt dat ondernemingen in Nederland nog onvoldoende profiteren van de mogelijkheden van AI (tool). Nederland staat onderaan met een adoptie onder werknemers van 66%. Ter vergelijking: in Zwitserland – het land waar AI het meeste geadopteerd is binnen ondernemingen – geeft maar liefst 81% van de ondervraagden aan dat zij betere bedrijfsresultaten hebben kunnen boeken met behulp van AI. In Nederland is slechts bij 34% van de ondervraagden sprake van kostenbesparingen of omzetverhogingen door AI.

Restricties en eigen verantwoordelijkheid

Een mogelijke verklaring van de hogere adoptie van AI in andere landen is dat er daar geen of beperkte restricties zijn om met AI-programma’s aan de slag te gaan. Daarnaast is er in de goed presterende landen sprake van een grotere mate van eigen verantwoordelijkheid voor werknemers. Zo geeft 60% van de ondervraagde Zwitsers aan zelf het initiatief te nemen om de kennis en ervaring met AI op te doen, waar dit in Nederland slechts bij 38% het geval is. De Nederlandse werknemers geven wel aan dat hun onderneming voldoende investeert in AI-opleidingen.

Angst voor banenverlies

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat interne beleidsrestricties, externe regelgeving en de complexiteit van nieuwe technologieën leiden tot een achterstand in de adoptie van AI in Nederland. Ook vreest ruim twee derde van de werknemers voor ontslag als gevolg van AI en dat kan een belemmering zijn om met AI aan de slag te gaan. Uit het onderzoek blijkt ook dat de meerderheid van de ondervraagden denkt dat AI zal leiden tot banenverlies. Om van AI een succes te maken, zouden ondernemingen een actievere rol kunnen aannemen in het opleiden en bijscholen van personeel.