U bent hier

Onderneming & Salaris
Urenregistratie bij overwerk kan maken of breken

Urenregistratie bij overwerk kan maken of breken

Door de krappe arbeidsmarkt wordt in veel sectoren een groter beroep gedaan op werknemers dan voorheen. Overwerk, oftewel werk dat verricht wordt buiten de met de werknemer afgesproken uren, komt dan ook vaker voor. Dit kan voor problemen zorgen.

In de wet staat niets over overwerk (artikel). In de Arbeidstijdenwet staan wel regels over de maximale arbeidstijd per dag en het recht op pauze en rusttijd. Werknemers kunnen alleen verplicht worden over te werken als hierover afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst, een arbeidsvoorwaardenreglement, de cao, of als dit redelijk is. Het is niet vanzelfsprekend dat een werknemer recht heeft op uitbetaling van overuren. Bij sommige functies, vaak in de hogere lagen van organisaties, is overwerk bijvoorbeeld onderdeel van het afgesproken salaris.

Overuren omzetten in tijd-voor-tijd

Als een werknemer op eigen initiatief overuren maakt en daar dus niet om is gevraagd door de werkgever, hoeft men dit niet altijd te beschouwen als overwerk. Wel doet de werkgever er goed aan om hier toezicht op te houden en de overwerkuren te registreren. In een recente zaak kwam het niet bijhouden van overuren de werkgever duur te staan. Een werknemer was sinds 2015 in dienst bij een vakantiepark. Op de arbeidsovereenkomst was de Cao Recreatie van toepassing. Hier stond in dat overuren worden omgezet in ‘tijd-voor-tijd’, waarbij werknemers het aantal opgebouwde uren op een later moment vrij kunnen nemen, in plaats van ze te laten uitbetalen in geld. Daarnaast was de werkgever volgens de cao verplicht om de plus- en minuren bij te houden en de werknemer er maandelijks op te wijzen dat hij deze uren heeft.

Verantwoordelijkheid van werkgever

De werknemer stelde dat hij jarenlang tientallen overuren maakte die niet door de werkgever werden omgezet in tijd-voor-tijd. Hij vorderde dan ook bijna € 5.600 aan overuren. De werkgever vond juist dat de werknemer zelf – ook gezien zijn functie – verantwoordelijk was voor het bijhouden van een behoorlijke urenregistratie (tool) voor zichzelf en zijn collega’s. Daarnaast stelde de werkgever dat het overwerk alleen plaatsvond in enkele zomerperiodes, en dat de werknemer in de andere maanden juist minder werkte dan afgesproken. De rechter oordeelde dat duidelijk was dat de werknemer in ieder geval in het hoogseizoen meer uren had gewerkt dan overeengekomen, en dat het systeem van de cao (tool) van toepassing was. Op basis daarvan was het bijhouden van een urenregistratie de verantwoordelijkheid van de werkgever. Bovendien wist de werkgever dat de werknemer overuren maakte en was dat een reden om navraag te doen bij de werknemer.
Rechtbank Oost Brabant, locatie Eindhoven, 29 augustus 2024, ECLI (verkort): 3871

Dit nieuwsartikel is geschreven door Seliz Demirci, advocaat arbeidsrecht bij GMW advocaten, e-mail: [email protected]