U bent hier

Onderneming & Arbo
Werknemers zien de voordelen van vitaliteitsprogramma's

Werknemers zien de voordelen van vitaliteitsprogramma's

Vitaliteitsprogramma’s lijken hun vruchten af te werpen, maar werknemers moeten er wel aan willen deelnemen. Om hen over de streep te trekken, helpt het als de werkgever aanbiedt om de kosten voor dergelijke gezondheidsprogramma’s te betalen. Dat neemt echter niet alle drempels weg.

Uit onderzoek naar vitaliteitsprogramma’s in opdracht van Acture (private uitvoerder sociale zekerheid) onder 1.000 werknemers blijkt dat werknemers positief staan tegenover gezondheidsprogramma’s en hier onder bepaalde voorwaarden aan mee willen werken. 69% van de werknemers die deelnemen aan vitaliteitprogramma’s, noemen als belangrijkste voordelen dat ze zich beter voelen, meer energie hebben en een betere fysieke conditie. Ook geven respondenten die meedoen aan vitaliteitsprogramma’s aan zich gelukkiger te voelen en lichamelijk en psychisch fitter. Dit heeft ook effect op hoe ze naar hun werk kijken. Daar staan ze positiever tegenover en ook ervaren ze een betere werk-privébalans. Ze voelen minder stress en zijn tevredener.

Vergoeding sportschool populair

Ruim een derde van de werkgevers (37%) biedt werknemers een vitaliteitsprogramma aan om de gezondheid van werknemers positief te beïnvloeden. Dat bestaat meestal uit een vergoeding voor de sportschool (50%), gezonde voeding in de kantine (36%) en werk-privébalans-programma’s (34%). Voor werknemers is een betere fysieke conditie de belangrijkste reden (61%) om mee te doen. Werknemers moeten wel vrijwillig deelnemen aan de programma’s. Dat de werkgever de kosten draagt, is een belangrijke voorwaarde (26%). Ook een gevarieerd aanbod van activiteiten en diensten (23%) en meer flexibiliteit in de tijden (23%) zijn belangrijk. Toch zijn er ook drempels. Niet iedereen vindt het prettig om met collega’s te sporten (38%) en voor 15% van de respondenten is onzekerheid over het eigen gewicht en uiterlijk een struikelblok.