U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscale prioriteiten kabinet voor 2024-2028 bekendgemaakt

Fiscale prioriteiten kabinet voor 2024-2028 bekendgemaakt

Staatssecretaris Idsinga van Financiƫn heeft in een Kamerbrief de fiscale strategische agenda voor de jaren 2024-2028 bekendgemaakt. Hieruit komen 3 prioriteiten naar voren: het toekomstbestendig maken van de Belastingdienst, hervorming van het belasting- en toeslagenstelsel en de afhandeling van de hersteloperatie box 3 plus robuuste wetgeving voor box 3 maken die juridisch houdbaar is.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Idsinga aangegeven wat de fiscale ambities zijn voor de komende jaren. Hij ziet voor de kabinetperiode 2024-2028 3 prioriteiten:

  • De Belastingdienst klaarmaken voor de toekomst: dit wil zeggen dat er prioriteit moet worden gegeven aan de brede opgaven die de Belastingdienst heeft op het gebied van personeel en ICT. En ook dat de Belastingdienst hoogwaardige dienstverlening biedt aan burgers en ondernemingen en dat de rechtsbescherming gewaarborgd is.
  • Het voorbereiden van wetgeving voor de hervorming van het belasting- en toeslagenstelsel: het kabinet wil een stelsel dat eenvoudiger en beter voorspelbaar is. Een stelsel dat toekomstige ontwikkelingen aankan en ook meer zekerheid biedt. En een stelsel waarin (meer) werken meer loont.
  • Box 3 van de inkomstenbelasting in rustiger vaarwater brengen door de grote hersteloperatie zorgvuldig af te handelen en robuuste regelgeving te maken die juridisch houdbaar is.

Aanpak van belastingontwijking

Naast de 3 bovengenoemde prioriteiten wil de staatssecretaris ook andere fiscale onderwerpen aanpakken. De onderwerpen waar hij in de brief kort op ingaat zijn het ondernemings- en vestigingsklimaat, het belasten van zeer vermogende personen, de aanpak van belastingontwijking, autobelastingen, het stimuleren van gezond gedrag en het klimaat en milieu.
Bij de brief hoort ook een bijlage met daarin een overzicht van wetgeving die naar verwachting in de komende periode aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden.