U bent hier

Onderneming & Fiscus
Wet plan van aanpak witwassen aangenomen

Wet plan van aanpak witwassen aangenomen

Ondernemingen mogen straks geen contante betalingen meer verrichten vanaf € 3.000. De Tweede Kamer heeft namelijk ingestemd met het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen. Met de limiet op contant geld wil de rijksoverheid het witwassen van geld door criminelen aan banden leggen.

Het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen, dat op 21 oktober 2022 was ingediend en op 24 september 2024 is aangenomen, bevatte oorspronkelijk vier maatregelen. Na een nota van wijziging bevatte het wetsvoorstel alleen nog het verbod voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren in goederen voor het verrichten van contante betalingen vanaf € 3.000. Een ingediende motie om de grens naar € 10.000 op te trekken werd op het laatste moment verworpen.

Motie en amendementen

Een motie om tot meer duidelijkheid, zekerheid en efficiency te komen voor ondernemers en klanten bij de uitvoering van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) (artikel) werd wel aangenomen. Dit geldt ook voor een amendement over het verkorten van de evaluatietermijn van vijf naar drie jaar en een amendement over een acceptatieplicht voor contant geld bij kleine betalingen.

Voorstellen niet in lijn met Europees antiwitwaspakket

Het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen werd eerder aangepast als gevolg van het Europese pakket Anti-Money Laundering (AML), waarmee de strijd wordt aangegaan met verschillende fraudevormen. Enkele voorstellen uit het oorspronkelijke wetsvoorstel bleken niet verenigbaar te zijn met dit antiwitwaspakket van de Europese Unie (EU). Mogelijk worden voorstellen uit het oorspronkelijke wetsvoorstel alsnog meegenomen bij de implementatie van het EU AML-pakket, dat naar verwachting medio 2027 wordt ingevoerd.