U bent hier

Onderneming & Administratie
Wanneer is het minimumloon in Nederland toereikend?

Wanneer is het minimumloon in Nederland toereikend?

Een EU-richtlijn bepaalt dat lidstaten referentiewaarden moeten vastleggen om te kunnen beoordelen of hun wettelijk minimumloon toereikend is. Het concept van de Nederlandse regeling waarin deze waarden staan, is onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd. De waarden zijn indicatief en niet-bindend.

Op dit moment ligt er in de Tweede Kamer het voorstel voor de Wet implementatie EU-richtlijn toereikende minimumlonen. Het Europees Parlement ging in 2022 akkoord met de Richtlijn toereikende minimumlonen in de Europese Unie (EU), waarin minimumvoorschriften staan voor de hoogte van het minimumloon. Lidstaten hebben twee jaar de tijd om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving en die tijd dringt. De beoogde datum van inwerkingtreding van de Nederlandse wet is 15 november 2024. Tegelijkertijd treedt er – ook vanwege de implementatie van de EU-richtlijn – een wijziging in de Regeling minimumloon en minimumvakantiebijslag in werking.

Minister geeft referentiewaarden voor toereikend minimumloon

Onlangs stuurde minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het concept van de wijziging in de Regeling naar de Tweede Kamer. Hierin staat welke ‘indicatieve referentiewaarden’ Nederland vaststelt. Dit zijn richtsnoeren om te beoordelen of het minimumloon toereikend is voor een fatsoenlijke levensstandaard. Het gaat om de volgende twee:

  • het netto besteedbare inkomen van voltijds werkende minimumloonverdieners bedraagt gemiddeld 128% van de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud;
  • het bruto wettelijk minimumloon bedraagt 50% van het mediane loon.

Iedere vier jaar evaluatie van minimumlonen

Iedere vier jaar evalueert het ministerie van SZW de hoogte van het wettelijk minimumloon in Nederland. Soms volgt daaruit een bijzondere verhoging, zoals per 1 januari 2023 het geval was. De twee indicatieve referentiewaarden zullen in de toekomst bij de evaluatie worden gebruikt als richtsnoer voor de beoordeling of het minimumloon toereikend is. De referentiewaarden zijn niet-bindend. Dat betekent dus dat deze referentiewaarden niet gerealiseerd hoeven te worden. Nederland moet zich wel inspannen om de waarden te bereiken.