U bent hier

Onderneming & Arbo
Privésituatie maakt meer werken soms onmogelijk

Privésituatie maakt meer werken soms onmogelijk

Dat meer uren werken financieel niet (voldoende) loont, is niet de enige reden dat parttimers parttimers blijven. 30% van deze groep kan namelijk niet meer werken door andere verplichtingen, zoals mantelzorg of de zorg voor kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van Visma I Raet.

HR-dienstverlener Visma I Raet hield het onderzoek onder 400 parttime werknemers naar aanleiding van de kabinetsplannen om werken meer lonend te maken. Tijdens Prinsjesdag werd onder meer bekendgemaakt dat er per 2025 een lagere eerste belastingschijf wordt ingevoerd. Dat meer werken nu (nog) niet loont, kan bijvoorbeeld komen door het wegvallen van toeslagen, het betalen van meer belasting over ‘extra’ verdiend geld (marginale druk) of extra kosten van kinderopvang. Ruim een kwart van de respondenten geeft aan dat ze er financieel niet op vooruitgaan bij een extra dag werk. Terwijl bijna een derde wel meer uren wil maken als dat meer oplevert dan nu het geval is. Bijna twee derde hecht meer waarde aan vrije tijd en ziet in meer geld geen prikkel om meer uren te werken.

Parttimers willen flexibele werktijden

Een kwart van de respondenten zou zonder extra financiële prikkel nu al meer uren willen werken, maar kan dit niet vanwege andere verplichtingen, zoals mantelzorg of de zorg voor de kinderen. Voor deze groep zou het helpen als ze hun werktijd flexibel kunnen indelen (tool), getuige de 26% die aangeeft dat dat de drempel zou wegnemen om meer uren te werken.
Maar werkgevers kunnen meer doen om parttimers meer aan het werk te krijgen (tool), bijvoorbeeld door financieel bij te dragen aan de kinderopvang. Sommige werkgevers bieden zelfs een oppas van de zaak aan.

Meer stimulansen voor meer uren werken

Naast de maatregelen om meer uren werken financieel aantrekkelijker te maken, werkt het kabinet hard aan andere mogelijke stimulansen. Zo heeft toenmalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip eerder dit jaar een subsidieregeling gepubliceerd om te onderzoeken wat er nodig is voor deeltijders om meer uren te werken. Treedt de regeling in werking, dan kunnen samenwerkingsverbanden (naar verwachting) vanaf januari 2025 subsidie aanvragen voor bepaalde ‘interventies’.