U bent hier

Onderneming & Personeel
Ziek melden tijdens vakantie? Niets om je voor te schamen

Ziek melden tijdens vakantie? Niets om je voor te schamen

Wie tijdens zijn vakantie ziek wordt, kan zich ziek melden zodat zijn vakantiedagen niet verloren gaan. Uit onderzoek blijkt dat de meeste werknemers dit lastig vinden om te doen. Een op de acht durft het zelfs niet. Dat is niet bevorderlijk voor gezonde arbeidsomstandigheden.

In de Arbeidstijdenwet is geregeld dat werkgevers de wettelijk voorgeschreven arbeidstijden en rusttijden naleven. Er is een maximum aan het aantal uren dat werknemers achtereen mogen werken per etmaal. Werk moet onderbroken worden door pauzes om uit te rusten. Ook vakantiedagen zijn bedoeld om te kunnen herstellen van een lange aaneengesloten periode van werken. Uit een onderzoek van Ambtenarensalaris.nl blijkt dat ruim 45% van het ondervraagde overheidspersoneel zich tijdens een vakantie niet heeft ziekgemeld, terwijl ze wel ziek waren. Een op de acht geeft aan zich niet te durven ziekmelden. 37% vindt het niet nodig. Deze antwoorden wijzen erop dat er een taboe rust op ziek melden tijdens de vakantie.

Procedure ziek op vakantie opnemen in verzuimprotocol

Werknemers hebben wettelijk recht op ten minste viermaal de arbeidsduur per week aan vakantie per jaar. Wie ziek wordt tijdens zijn vakantie, kan zich ziek melden zodat de vakantiedagen niet verloren gaan. 12% van de respondenten is niet op de hoogte van dit wettelijke recht. Ook komt het voor dat werkgevers toch dagen afschrijven, ook al heeft de werknemer zich ziekgemeld. Als arboprofessional is het goed om werknemers nog eens te herinneren aan dit recht en na te gaan of de werkgever dit respecteert. Kijk of dit in het personeelshandboek (toolbox) is vermeld en of de procedure duidelijk uitgelegd wordt. Neem die ook op in het verzuimprotocol. De werkgever mag eventueel vragen om een doktersverklaring.