U bent hier

Onderneming & Administratie
ROM’s en Invest International bundelen de krachten

ROM’s en Invest International bundelen de krachten

De regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en Invest International hebben de handen ineengeslagen. Zij hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om innovatieve ondernemingen beter toegang te kunnen geven tot ondersteuning en investeringen.

Door de samenwerking tussen de ROM’s en Invest International wordt onder meer de internationale positie, de concurrentiekracht en het verdienvermogen van Nederlandse ondernemingen versterkt. De samenwerkingsovereenkomst bevat onder andere afspraken over kennisdeling, mogelijkheden voor exportfinanciering en gezamenlijke handelsmissies.

Importeren en exporteren

ROM’s hebben als doel de regionale en lokale economie te versterken. Zij verstrekken in de regel risicokapitaal aan innovatieve en snelgroeiende ondernemingen en begeleiden deze ondernemingen vaak in hun bedrijfsvoering. Ondernemingen die willen investeren in het buitenland of willen importeren of exporteren kunnen aankloppen bij Invest International. Ruim de helft van de ondernemingen die die venture capital aantrekt, doet dit met behulp van een investering van een ROM. Groeien start-ups uit tot scale-ups dan gebeurt dit vaak in een internationale context. In deze fase kan een beroep worden gedaan op de financieringsmogelijkheden die Invest International biedt.

Doorverwijzing voor vervolginvestering

De afspraken tussen de ROM’s en Invest International richten zich op start- en scale-ups die mondiale uitdagingen oplossen. Denk hierbij aan klimaatneutrale energieoplossingen, duurzame voeding en innovaties in de gezondheidszorg. De organisaties zullen bekijken welke ondernemingen die samenwerken met ROM’s in aanmerking komen voor een internationale vervolginvestering van Invest International. Omgekeerd verwijst Invest International ondernemingen die voor hen in een te vroege fase zitten door naar de ROM in de regio van de desbetreffende onderneming.