U bent hier

Onderneming & Arbo
Openbaar vervoer is niet zonder privacyrisico's

Openbaar vervoer is niet zonder privacyrisico's

Tijdens het woon-werkverkeer wordt er weinig acht geslagen op privacyrisico’s, afgaande op een onderzoek van cybersecuritybedrijf Kaspersky. Dit terwijl Nederlanders massaal het openbaar vervoer gebruiken voor hun werk.

Van de 1.000 forenzen die deelnamen aan het onderzoek, gaf 81% aan zich wel eens zorgen te hebben gemaakt over zijn of haar privacy tijdens het woon-werkverkeer. Deze zorgen vertaalden zich echter niet direct in bewuster en veiliger gedrag. 67% van de respondenten voelt zich tijdens het reizen namelijk comfortabel bij het verzenden van e-mails, 51% bij het bewerken van documenten en 50% bij het maken van nieuwe documenten. 30% voert zelfs soms financiële taken uit en 26% houdt soms online vergaderingen tijdens de reis. 

Veilige omgang met gegevens

Het gevaar hiervan is dat vertrouwelijke informatie wordt blootgesteld aan medereizigers. Dat dit geen irreëel gevaar is, blijkt uit het feit dat 87% van de respondenten wel eens vertrouwelijke informatie heeft opgevangen in het openbaar vervoer. Het kan hierbij ook om belangrijke bedrijfsgegevens gaan. Werkgevers doen er dan ook verstandig aan om werknemers te adviseren over een veilige omgang met gegevens tijdens hun reis. Dit kan aan de hand van de volgende tips:

  • Voorkom ‘meekijkers’. Zorg ervoor dat mensen niet op het beeldscherm van een telefoon of laptop kunnen meekijken. Bijvoorbeeld door op een afgelegen plek te gaan zitten, het scherm weg te draaien van anderen en/of een privacyfilter voor de laptop te gebruiken. Het verlagen van schermhelderheid kan voorkomen dat het beeldscherm via een reflectie in een raam alsnog zichtbaar is. Vergeet niet af en toe de omgeving te controleren.
  • Bescherm de identiteit. Houd identificerende informatie, zoals een werk-ID, buiten zicht.
  • Wees discreet. Gebruik voor telefoongesprekken altijd oortjes en een koptelefoon, zodat anderen niet beide kanten van het gesprek kunnen meeluisteren. Nog beter is om te communiceren via tekst, bijvoorbeeld via WhatsApp. Zorg er dan wel weer voor dat meekijken niet mogelijk is.
  • Prioriteer. Weeg af of het noodzakelijk is om direct te reageren op een oproep of bericht of om te werken in vertrouwelijke bestanden, of dat dat ook kan wachten tot een moment met meer privacy.