U bent hier

Onderneming & Administratie
Minder leningen bij overige financiële intermediairs

Minder leningen bij overige financiële intermediairs

Overige financiële intermediairs (OFI’s) hebben de afgelopen twee jaar weer minder krediet verleend. Dit blijkt uit recente gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 hadden OFI’s nog bijna € 300 miljard aan leningen uitstaan. Precies twee jaar later is dit gedaald tot bijna € 256 miljard.

OFI's zijn instellingen die gespecialiseerd zijn in kredietverlening aan huishoudens en het midden- en kleinbedrijf (mkb). Denk hierbij onder andere aan securitisatievehikels en (gespecialiseerde) financieringsmaatschappijen. Securitisatievehikels zijn instellingen die vaak zijn opgericht door banken om woninghypotheken en andere leningen over te nemen die door banken zijn verstrekt. Op deze manier maken banken geld vrij voor aanvullende kredietverlening.

Hypotheekverstrekkers en leasemaatschappijen

Waar securitisatievehikels in het eerste kwartaal van 2022 nog voor € 175 miljard aan leningen hadden uitstaan, was dit in het eerste kwartaal van 2024 teruggelopen tot € 135 miljard. Bij financieringsmaatschappijen – instellingen die op directe wijze leningen verstrekken aan huishoudens en ondernemingen – bleef het bedrag aan verstrekte leningen de afgelopen twee jaar ongeveer gelijk (€ 107 miljard). Tot deze groep behoren onder meer hypotheekverstrekkers en leasemaatschappijen (tool). Bij gespecialiseerde financieringsmaatschappijen nam de omvang van de kredietverlening af, van € 17 miljard naar € 10 miljard. Tot de gespecialiseerde financieringsmaatschappijen kunnen onder andere vastgoedmaatschappijen, liquiditeitsverstrekkers en private-equitymaatschappijen worden gerekend.

Securitisatievehikels grootste OFI’s

Ondanks de daling in het volume van verstrekte financiering door OFI’s blijven ze van groot belang voor de zakelijke financiering in Nederland. Securitisatievehikels zijn met een balanstotaal van ruim € 158 miljard het grootst onder de OFI's, gevolgd door financieringsmaatschappijen (€ 141 miljard), gespecialiseerde financieringsmaatschappijen (€ 53 miljard) en effecten- en derivatenhandelaren (€ 44 miljard).