U bent hier

OR & Medezeggenschap
Meer risico-inventarisaties maar minder toezicht op werk

Meer risico-inventarisaties maar minder toezicht op werk

Meer bedrijven hebben een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), zo laat de nieuwe Arbo in bedrijf 2022-2023 zien. Helaas scoort een derde van de RI&E’s een onvoldoende als het om de kwaliteit gaat. Ook doen werkgevers minder aan voorlichting en toezicht op de werkvloer.

Voor de nieuwe monitor Arbo in bedrijf hebben inspecteurs van de Nederlandse Arbeidsinspectie gedurende twee jaar bij 1700 bedrijven bezoeken afgelegd om ter plekke naar het arbobeleid en de arbeidsomstandigheden te kijken. Het gaat om een representatieve steekproef waarbij niet gericht naar risico’s is gekeken. De inspectie heeft gekeken in hoeverre bedrijven de arboverplichtingen naleven. In vergelijking met de vorige monitor is het percentage werkgevers met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) gestegen van 50% naar 64%. Hoewel dat goed nieuws is, blijkt een derde van de opgestelde RI&E’s (35%) van onvoldoende kwaliteit te zijn. Als er geen RI&E is, hangt dat vaak samen met gebrek aan kennis van de wet- en regelgeving.

Minder gebruik diensten bedrijfsarts en arbodienst

Een zorgelijke ontwikkeling is dat werkgevers minder doen aan voorlichting en instructie voor werknemers en minder toezicht (laten) houden op de werkvloer. Dit vergroot het risico op arbeidsongevallen. Er is ook gekeken naar de verplichting om voor de arbodienstverlening een basiscontract af te sluiten. 80% van de onderzochte bedrijven heeft een basiscontract (tool), en er zijn meer contracten die voldoen aan de volledigheidseisen (52%), maar werkgevers gebruiken minder diensten. Een arbodienst wordt vooral ingeschakeld voor:

  • Ziekteverzuimbegeleiding 93%
  • Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) 21%
  • Tijd voor bedrijfsarts voor onderzoeken en melden van beroepsziekten 33%
  • Advies over preventie 26%