U bent hier

Onderneming & Salaris
Eigen risico zorgverzekering bevroren in 2025 en 2026

Eigen risico zorgverzekering bevroren in 2025 en 2026

Het eigen risico in de zorgverzekering wordt in 2025 € 385 per persoon. Daarmee blijft het gelijk aan dit jaar. Dat staat in de Rijksbegroting voor 2025 die op Prinsjesdag is gepresenteerd. De door het kabinet-Schoof aangekondigde daling van het eigen risico zal ingaan per 2027.

Het eigen risico in de zorgverzekering is het deel van de zorgkosten dat voor rekening komt van iedere premiebetalende Nederlander, ongeacht de dekking van de zorgverzekering. Uitgezonderd voor het eigen risico zijn huisartsenzorg, verloskundige zorg en kraamzorg, bepaalde ziekten en zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar. In 2024 is het eigen risico € 385. Zoals al eerder werd aangekondigd in het hoofdlijnenakkoord (artikel) en het regeerprogramma van het nieuwe kabinet, zal dit eigen risico in 2025 niet verder stijgen. Ook in 2026 blijft het bevroren. 

Halvering eigen risico in 2027

Het eigen risico in de zorg is al jaren onderwerp van discussie in de politiek. Het verlagen van het eigen risico was een speerpunt voor met name de PVV in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Het is een belangrijke maatregel voor bestaanszekerheid, met name voor chronisch zieken en ouderen, die meer en vaker gebruikmaken van de zorg. Ook kan een hoog eigen risico ervoor zorgen dat mensen zorg gaan mijden, omdat zij de zorgkosten niet kunnen betalen. 

De coalitiepartijen PVV, BBB, NSC en VVD maakten in mei 2024 in het hoofdlijnenakkoord bekend dat er een (ruime) halvering komt van het eigen risico, maar pas in 2027. Dan zal het eigen risico € 165 bedragen. Ook zal vanaf dat moment elke behandelprestatie in het ziekenhuis maximaal € 50 aan eigen risico kosten, zo valt te lezen in de Rijksbegroting voor 2025 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit betekent dat het eigen risico voor ziekenhuisbehandeling zal worden 'opgeknipt' in delen van € 50. 

Compensatie  

Dat de verlaging van het eigen risico niet eerder wordt ingevoerd, heeft te maken met de termijn voor het aanpassen van de wet. In 2025 en 2026 vindt er daarom een nader in te vullen lastenverlichting van € 2,5 miljard voor burgers plaats, schrijft het ministerie van VWS. Mensen met lagere inkomens krijgen straks meer zorgtoeslag. 

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.