U bent hier

OR & Medezeggenschap
Kabinet gaat aan de slag met gezond en veilig werken

Kabinet gaat aan de slag met gezond en veilig werken

Gezonde en veilige arbeidsomstandigheden staan ook bij het nieuwe kabinet hoog op de arbeidsagenda. Dat blijkt uit de Rijksbegroting voor 2025 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), die op Prinsjesdag is gepresenteerd.

Gezond en veilig werken is een belangrijk onderdeel van werkzekerheid, schrijft het ministerie SZW in de aan de Tweede Kamer aangeboden begroting. De Arbovisie 2040 geldt daarbij als uitgangspunt. Het verlagen van het aantal arbeidsongevallen, zieken en doden door werk is één van de belangrijkste doelstellingen. Nieuwe initiatieven die bijdragen aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden worden gestimuleerd.

Nieuwe regelgeving asbest en gevaarlijke stoffen

Werkgevers moeten meer doen aan preventie. Het kabinet-Schoof onderzoekt hoe dit het beste kan worden geregeld en gaat in 2025 onder meer werken aan een wijziging van de regelgeving rond asbest en andere gevaarlijke stoffen. Ook zet het in op de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), zoals burn-outs, en de aanpak van agressie en geweld. Het actieprogramma seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (verdiepingsartikel) besteedt aandacht aan sociale veiligheid op het werk.

Evaluatie arbo-programma’s

In de begroting 2025 worden verder diverse strategische evaluaties aangekondigd van lopende programma’s en onderzoeken. Deze evaluaties staan op de agenda voor de periode 2024-2031. Een daarvan gaat over de opleidingseisen voor preventiemedewerkers. Aan de opleiding tot preventiemedewerker worden in Nederland tot nu toe geen eisen gesteld, terwijl dit in de meeste andere EU-lidstaten wel zo is. In deze studie wordt gekeken of het stellen van opleidingseisen voor preventiemedewerkers wenselijk is. De evaluatie wordt verwacht in 2024.

Meerjarenprogramma RI&E

Ook de eindevaluatie van het meerjarenprogramma risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) wordt nog dit jaar verwacht. Deze evaluatie biedt zicht op de resultaten van dit meerjarenprogramma, dat in 2019 werd gestart en eindigde in 2023. Het programma had tot doel de naleving en kwaliteit van de RI&E (infographic) bij kleine bedrijven te verbeteren, onder meer door de bekendheid van de RI&E-plicht te vergroten. Tussentijdse evaluaties lieten zien dat veel werkgevers nog steeds niet op de hoogte zijn van de wettelijke verplichting om een RI&E te hebben.

In 2024 of 2025 wordt een nieuwe Arbobalans verwacht. De Arbobalans geeft een breed overzicht van de kwaliteit van arbeid in Nederland en presenteert onder meer de meest recente cijfers op het gebied van ziekteverzuim, arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.