U bent hier

Onderneming & Fiscus
Mkb-winstvrijstelling wordt 12,7% in 2025

Mkb-winstvrijstelling wordt 12,7% in 2025

De voor ondernemers belangrijke mkb-winstvrijstelling komt in 2025 uit op 12,7%. In de Prinsjesdagstukken is vastgelegd dat een eerder aangekondigde verlaging van de belastingvrijstelling niet doorgaat.

De mkb-winstvrijstelling is één van de voordelen voor ondernemers voor de inkomstenbelasting (IB). Zij mogen in hun aangifte standaard een percentage in mindering brengen op de winst, en dat bedrag is dus vrijgesteld van belastingheffing. De mkb-winstvrijstelling staat los van het zogeheten urencriterium dat geldt voor de ondernemersaftrek, dus IB-ondernemers kunnen de aftrek altijd claimen.

Schommelingen in mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is jarenlang 14% geweest, maar sinds dit jaar wordt er aan het percentage gesleuteld. Vorig jaar al wilde het kabinet de vrijstelling verlagen van 14% naar 12,7%, maar de Tweede Kamer heeft die verlaging deels voorkomen. Daardoor staat de mkb-winstvrijstelling dit jaar op het mooie ronde getal van 13,31%. Het vorige kabinet kwam echter in de Voorjaarsnota met het plan om de vrijstelling per 2025 nog verder te verlagen, naar 12,03%. Door die verdere verlaging is dus nu een streep gezet. Per 1 januari 2025 moet de mkb-winstvrijstelling dus 12,7% worden. Over hoe het verder gaat ná 2025 vermelden de Prinsjesdagstukken nog niets.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.