U bent hier

Onderneming & Fiscus
Inkopen eigen aandelen blijft toch onbelast

Inkopen eigen aandelen blijft toch onbelast

Beursgenoteerde ondernemingen die eigen aandelen willen inkopen, kunnen dat ook in de toekomst onbelast blijven doen. Dat voordeel zou vervallen, maar het kabinet wil die afschaffing terugdraaien.

De inkoop van eigen aandelen is een instrument dat beursgenoteerde ondernemingen geregeld inzetten. Door eigen aandelen op te kopen daalt het aantal aandelen, waardoor de dividenduitkering per aandeel stijgt. En dat kan doorgaans wel op goedkeuring rekenen van de aandeelhouders.

Vrij van dividendbelasting

Voor dit soort transacties bestaat de zogeheten inkoopfaciliteit in de dividendbelasting (infographic). Daardoor wordt op de inkoop onder voorwaarden geen dividendbelasting geheven, net zoals in omringende landen het geval is. Deze faciliteit zou eigenlijk met ingang van 2025 verdwijnen, want de vorige Tweede Kamer wilde dat geld gebruiken voor andere plannen. Maar het kabinet ziet in de afschaffing nu toch te veel nadelen voor het vestigingsklimaat in Nederland. Daarom blijft de inkoopfaciliteit wat het kabinet betreft bestaan.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.