U bent hier

Onderneming & Fiscus
Oplossing voor eenverdieners in de maak

Oplossing voor eenverdieners in de maak

Het kabinet vindt het onwenselijk dat eenverdieners door fiscale maatregelen onder het sociaal minimum uitkomen en stelt nu een oplossing voor. De oplossing bestaat uit het deels terugbrengen van de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan minstverdienende partners geboren op of na 1 januari 1963, met een aantal aanvullende voorwaarden.

Er is een oplossing geopperd door het kabinet op Prinsjesdag voor een huishouden dat als gevolg van de versobering van de uitbetaling van de algemene heffingskorting (verder) van de IB onder het bestaansminimum uitkomt en vervolgens door een samenloop van fiscaliteit, toeslagen en sociale zekerheid ook niet goed kan worden geholpen met aanvulling vanuit de bijstand. In de Voorjaarsbesluitvorming is al besloten deze eenverdienersproblematiek op te lossen door een gerichte verruiming van de uitbetaling van de algemene heffingskorting (tool). Nu is duidelijk geworden dat de fiscale oplossing bestaat uit het gedeeltelijk terugbrengen van de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan minstverdienende partners geboren op of na 1 januari 1963, met een aantal aanvullende voorwaarden.

Aanvullende voorwaarden algemene heffingskorting

De minstverdienende partner die geboren is op of na 1 januari 1963 heeft recht op gedeeltelijke uitbetaling van de algemene heffingskorting als:

  • de minstverdienende partner de algemene heffingskorting zelf niet of beperkt kan verrekenen (beneden een niveau van 55% van de voor de belastingplichtige geldende algemene heffingskorting);
  • de minstverdienende partner bij aanvang van het kalenderjaar ten minste 21 jaar is en in het kalenderjaar niet gedurende meer dan zes maanden in belangrijke mate door de ouders is onderhouden.
  • de meestverdienende partner voldoende belasting en premie voor de volksverzekeringen is verschuldigd, na vermindering met de gecombineerde heffingskorting;
  • het gezamenlijke verzamelinkomen minder dan € 48.500 (geschat bedrag 2028) bedraagt; en
  • het bedrag van de korting waar de meestverdienende partner recht op heeft niet te hoog is.

 Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.