U bent hier

Onderneming & Administratie
Fiscale maatregelen tegen armoede in 2025

Fiscale maatregelen tegen armoede in 2025

Het kabinet-Schoof heeft aangegeven gerichte maatregelen te willen treffen om armoede tegen te gaan in 2025. Deze maatregelen omvatten onder andere een verhoging van het kindgebonden budget en een vereenvoudiging van de huurtoeslag.

Het kabinet-Schoof had al eerder in het regeerprogramma aangegeven dat het streeft naar: ‘gerichte maatregelen die tastbaar verschil maken in het leven van mensen'. Zo werden er ook een aantal fiscale maatregelen tegen armoede verwacht, onder meer een hoger kindgebonden budget, een vereenvoudigde huurtoeslag, maar ook het stoppen met de afbouw van de dubbele algemene heffingskorting. De Prinsjesdagstukken laten blijken dat de verwachtingen klopten. 

Verhoging van het kindgebonden budget

Om de koopkracht te versterken en kinderarmoede te bestrijden, wordt het kindgebonden budget per 1 januari 2025 structureel verhoogd met maximaal € 75 per kind per jaar. De kosten hiervan worden ingeschat op ongeveer € 300 miljoen. De bedoeling is dat het geld naar de gezinnen gaat die het het meest nodig hebben en dat (kinder-)armoede onder het niveau van 2024 blijft. 

Wijziging van de huurtoeslag en verlaging eigen bijdrage

De huurtoeslag wordt vanaf 2025 vereenvoudigd door een vermindering van het aantal huishoudtypes van vier naar twee. Hierdoor wordt er straks enkel onderscheid gemaakt tussen een- en meerpersoonshuishoudens. Vervolgens wordt de eigen bijdrage in 2026 verlaagd met € 11,58. Met deze gespreide uitwerking streeft het kabinet ernaar om aan de drie doelen in het hoofdlijnenakkoord te werken, namelijk: armoede tegengaan, werken lonender maken en het vereenvoudigen van toeslagen.

Aanpassing van de Algemene nabestaandenwet (Anw)

Het kabinet wil stoppen met het afbouwen van de dubbele algemene heffingskorting voor het sociaal minimum. Hierdoor wordt de algemene heffingskorting (tool) bevroren op 157,5%. En worden vanaf 2025 tot 2027 de uitkeringen (bijstand en nabestaandenuitkeringen) volledig verhoogd aan de hand van de loonstijgingen. Tussen 2025 en 2038 zullen de uitkeringen dan een hogere stijging zien dan zonder deze maatregel zou plaatsvinden. 

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.