U bent hier

Onderneming & Administratie
Gros van accountantskantoren kampt met personeelstekort

Gros van accountantskantoren kampt met personeelstekort

In Nederland heeft 59% van de accountantskantoren te maken met een tekort aan personeel. Dit leidt bij vier op de tien kantoren tot werk van een lagere kwaliteit. Dit blijkt uit de recent verschenen Exact MKB Barometer, die uitgevoerd is onder accountants en ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Het tekort aan personeel bij accountantskantoren leidt volgens het onderzoek van softwareleverancier Exact tot stress, drukte op de werkvloer en hogere loonkosten. Bijna een kwart van de respondenten geeft aan dat door het personeelstekort de groei van de ondernemingen stagneert. Het vinden en behouden van werknemers is voor menig accountantskantoor een belangrijk bedrijfsdoel.

Digitalisering, automatisering en efficiënter werken

Door het personeelstekort zijn digitalisering, automatisering en efficiënter werken ook belangrijke bedrijfsdoelen. Digitalisering en automatisering helpen accountants om efficiënter en sneller te werken. Ook wordt het inzicht in de onderneming vergroot. Uit het onderzoek blijkt dat digitalisering van het kantoor voor ruim driekwart van de dienstverleners (76%) prioriteit heeft. Ook geeft 76% aan dat er budget is voor digitaliseringsprojecten. Door artificial intelligence (AI) kan er nog efficiënter worden gewerkt. Ruim een derde van de accountants (36%) heeft AI geïmplementeerd of is daarmee bezig. Daarnaast onderzoekt nog eens 45% de mogelijkheden van AI voor de eigen bedrijfsvoering.

Een derde van facturen te laat betaald

Wat de financiële administratie betreft is nog steeds de grootste uitdaging klanten tijdig te laten betalen. Zo wordt maar liefst 33,2% van de totale waarde aan facturen in de accountancysector te laat betaald. Van alle facturen wordt zelfs 3,9% helemaal nooit betaald. Daardoor loopt een derde van de accountantskantoren (33%) op jaarbasis € 20.000 of meer mis.

Accountants op de hoogte van CSRD

Verantwoord gebruik van technologie, cybersecurity en gegevensbescherming staan ook hoog op de prioriteitenlijst van accountantskantoren. Ruim een derde (36%) van de accountants geeft aan nu al extern te rapporteren over duurzaamheidsprestaties. Daarnaast heeft nog eens 23% dit op de planning staan. Ruim de helft van de accountants is zich dus bewust van de EU-richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).