U bent hier

Onderneming & Personeel
Man/vrouw-balans in RvB en RvC nog altijd scheef

Man/vrouw-balans in RvB en RvC nog altijd scheef

Dit jaar werd een recordaantal nieuwe vrouwelijke bestuurders benoemd, blijkt uit de Female Board Index 2024. Toch is de verhouding man/vrouw in de raad van bestuur (RvB) nog altijd scheef. Het percentage nieuwbenoemde vrouwelijke commissarissen is met 47% gelijk aan dat van vorig jaar. Dit zijn relevante gegevens voor de ondernemingsraad (OR), maar waarom?

Acht van de 25 bestuurders die in 2024 werden benoemd waren vrouw (2023: 4 van de 30), blijkt uit de Female Board Index 2024 die vorige week werd gepresenteerd. Dit komt neer op bijna 33% (2023: 13%) en is een record. Omdat er zes vrouwelijke bestuurders aftraden, kwamen er onderaan de streep 2 vrouwelijke bestuurders bij. Daarmee komt het aantal vrouwelijke bestuurders dit jaar uit op 16%. Bij de nieuwe benoemingen voor de raad van commissarissen (RvC) is de verhouding man-vrouw al drie jaar op rij bijna gelijk. Wel werden er weer iets meer mannelijke commissarissen benoemd (53%) dan vrouwelijke (47%). Van de commissarissen is nu 40% vrouw (2023: 39% en 2022: 38%).

RvC bestaat vaak voor minimaal een derde uit vrouwen

Sinds de invoering van de Wet evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en raad van commissarissen op 1 januari 2022 moeten Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen bij nieuwe benoemingen voor de RvC ervoor zorgen dat de RvC voor minimaal een derde uit vrouwen en voor minimaal een derde uit mannen bestaat. Voor de raad van bestuur (RvB) geldt zo’n ingroeiquotum niet. Bij 73 van de 82 beursgenoteerde ondernemingen (89%) bestaat de RvC inmiddels voor ten minste een derde uit vrouwen. De 9 bedrijven die nog niet aan het quotum voldoen, moeten gezamenlijk nog 11 vrouwen benoemen. Bij 1 bedrijf bestaat de RvC voor meer dan twee derde uit vrouwen.

OR kan zorgen voor betere man/vrouw-balans in topposities

Grote vennootschappen zijn sinds de invoering van de wet verplicht om streefcijfers en plannen van aanpak op te stellen en te rapporteren over behaalde resultaten over de man-vrouwverhouding in de (sub)top. De OR kan bijdragen aan een meer gelijkwaardige verhouding van het aantal mannen en vrouwen in de topposities van de organisatie door kandidaten voor te dragen of te adviseren over aanstellingen in de top. Zo heeft de OR het recht om ten minste de helft van de bestuursleden voor te dragen (artikel 29 WOR) en adviesrecht bij de benoeming van een bestuurder (artikel 30 WOR). Bij grote vennootschappen heeft de OR daarnaast het recht om commissarissen aan te bevelen (artikel 2:158/268 BW).

Over de Female Board Index

De Nederlandse Female Board Index geeft jaarlijks een overzicht van de man/vrouw-verhouding in de raad van commissarissen en de raad van bestuur van alle in Nederlandse organisaties die genoteerd zijn op de Euronext Amsterdam. De peildatum is altijd 31 augustus van het lopende jaar.