U bent hier

Onderneming & Administratie
Eindejaarsregeling 2024: hele lijst fiscale wijzigingen

Eindejaarsregeling 2024: hele lijst fiscale wijzigingen

Het kabinet is een internetconsultatie gestart over de zogeheten Eindejaarsregeling 2024. Dit is een verzameling losse fiscale ingrepen die vanaf 2025 in moeten gaan, waaronder technische maatregelen in de inkomstenbelasting en in de BTW.

De Eindejaarsregeling 2024 bevat een hele lijst met ingrepen, die dus vanaf 1 januari 2025 moeten ingaan. De maatregelen komen volgens de toelichting deels voort uit het Belastingplan 2025, maar het gaat vooral om technische wijzigingen. De 'grote plannen' op fiscaal gebied voor 2025 brengt het kabinet op Prinsjesdag (17 september) naar buiten, samen met de begroting voor volgend jaar. Wel is er al het één en ander uitgelekt.

Dienstbetrekkingseis vervalt

Omdat de Eindejaarsregeling een bonte verzameling losse ingrepen bevat, raakt die dus ook veel verschillende belastingsoorten. Het gaat veelal om uitvoeringsregelingen, van inkomstenbelasting tot loonbelasting en BTW. Een kleine greep uit de maatregelen:

  • Per 1 januari 2025 vervalt de zogeheten dienstbetrekkingseis bij de bedrijfsopvolgingsregeling in de inkomstenbelasting (de 'doorschuifregeling', ofwel DSR). De DSR geeft een belastingvoordeel aan opvolgers die een aanmerkelijk belang in een onderneming geschonken krijgen. Tot nu toe moest een opvolger al 36 maanden in dienst zijn van de onderneming om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling. Deze dienstbetrekkingseis wordt dus geschrapt.
  • De uitvoeringsbeschikking voor de BTW wordt aangepast om aan te sluiten bij wijzigingen in de kleineondernemersregeling (KOR) in de BTW vanaf 2025. Deze wijziging zorgt er kort gezegd voor dat ook ondernemers uit andere Europese lidstaten gebruik kunnen maken van voordelen uit de Nederlandse KOR. De KOR geeft BTW-ondernemers die voor de regeling kiezen (artikel) administratieve vrijstellingen.

Internetconsultatie loopt tot eind september

Daarnaast zijn er onder meer wijzigingen in het regime rondom een conserverende aanslag op het pensioen in eigen beheer van een belastingplichtige die naar het buitenland verhuist. Ook krijgt de fiscus meer mogelijkheden om belastingrente te verminderen in een specifieke situatie. Namelijk transacties van onroerend goed waarbij er overdrachtsbelasting is afgedragen, terwijl er eigenlijk BTW betaald had moeten worden. De internetconsultatie over de Eindejaarsregeling 2024 loopt nog tot en met 26 september 2024.