Coronasteun voorkwam zeker 12.500 faillissementen
In de afgelopen vier jaar zijn zeker 12.500 ondernemingen gered van faillissement door de coronasteunmaatregelen van de rijksoverheid. Deze conclusie trekken bedrijfseconomen van de Rabobank op basis van nieuwe faillissementsmodellen.
De steunmaatregelen die de rijksoverheid in het leven had geroepen als gevolg van de coronacrisis hebben volgens nieuwe faillissementsmodellen van RaboResearch ervoor gezorgd dat minimaal 12.500 ondernemingen tussen 2020 en 2024 zijn behoed voor faillissement. De verwachting is wel dat het moeten terugbetalen van de uitgestelde belastingen de komende jaren zal leiden tot 1.500 extra faillissementen ten opzichte van een situatie waarbij de steun niet zou hoeven worden terugbetaald.
Steunmaatregelen van de overheid
Door de steunmaatregelen van de overheid, zoals de loonkostensubsidie Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) en uitstel van belastingbetaling, bleef de eerder voorspelde faillissementsgolf uit. Hoewel overheidsingrijpen als succesvol kan worden gezien, kostten de steunmaatregelen ook veel geld en zorgden ervoor dat ook niet-levensvatbare ondernemingen konden blijven bestaan.
Hoge inflatie en rente
De Rabobank verwacht dat het aantal faillissementen de komende jaren stijgt naar een piek van 1.700 tot 1.900 ondernemingen per kwartaal in 2027. Deze stijging is het gevolg van onder andere een aanhoudend hoge inflatie, achterblijvende economische groei, relatief hoge rentes en de terugbetaling van coronaschulden. De aankomende faillissementsgolf zal leiden tot het einde van niet-productieve ondernemingen, die overleefden dankzij de steunmaatregelen van de overheid tijdens de coronapandemie. Arbeid en kapitaal zullen daardoor vrijkomen voor gezonde ondernemingen en dit zal leiden tot innovatie en een efficiëntere marktwerking op de lange termijn. Vanaf 2029 verwacht de Rabobank een daling in het aantal faillissementen.