U bent hier

OR & Medezeggenschap
Arbeidsmigranten vaker slachtoffer van arbeidsongeval

Arbeidsmigranten vaker slachtoffer van arbeidsongeval

Arbeidsmigranten zijn relatief vaak betrokken bij een arbeidsongeval, soms met dodelijke afloop. De Arbeidsinspectie wijst werkgevers op hun verantwoordelijkheid om niet alleen te zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden, maar ook voor goede instructie, voorlichting en leefomstandigheden.

Arbeidsmigranten zijn vaker betrokken bij een arbeidsongeval dan andere werknemers. Dat blijkt uit de Monitor Arbeidsongevallen 2023 van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Uit de afgesloten ongevalsonderzoeken uit 2022 en 2023 (4.471 ongevallen) blijkt dat bij 208 ongevallen het slachtoffer een arbeidsmigrant was. Het gaat hier om arbeidsmigranten die zijn ingeschreven bij het RNI (Registratie Niet-Ingezetene), wat inhoudt dat deze mensen korter dan vier maanden in Nederland verblijven voor werk. Arbeidsmigranten zijn vaker betrokken bij ongevallen waarbij zij in contact komen met een arbeidsmiddel of object dan andere werknemers (36% t.o.v. 26%). De gemiddelde leeftijd van slachtoffers onder arbeidsmigranten is 36 jaar. Dat is jonger dan die van de andere groepen werknemers. Werknemers uit Polen (49%), Roemenië (16%) en Bulgarije (6%) zijn het vaakst bij een ongeval betrokken.

Ongeschoold, laagbetaald en zwaar werk

Arbeidsmigranten doen vaak ongeschoold, laagbetaald en fysiek zwaar werk op risicovolle werkplekken, zoals in de industrie en slachterijen. Ze moeten daarbij omgaan met zware en ingewikkelde machines en krijgen niet altijd instructie over het gebruik en de werking. Andere risicofactoren zijn een gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal, onvoldoende ervaring en gebrek aan routine, slechte inwerkprocedures en onvoldoende toezicht op de werkvloer. Ook werken arbeidsmigranten vaak bij bedrijven waar de arbeidsomstandigheden toch al te wensen overlaten. Doordat arbeidsmigranten voor hun huisvesting en verblijf vaak afhankelijk zijn van de werkgever, zijn ze niet snel geneigd onveilige situaties te melden. Ook weten ze de weg niet naar de juiste (toezichthoudende) instanties.