U bent hier

Onderneming & Personeel
Vallen van hoogte komt vaakst voor als arbeidsongeval

Vallen van hoogte komt vaakst voor als arbeidsongeval

Uit de jaarlijkse Monitor Arbeidsongevallen van de Arbeidsinspectie blijkt dat in 2023 valgevaar de belangrijkste oorzaak was van ongevallen op de werkvloer. De meeste dodelijke ongevallen komen door aanrijdingen met voertuigen. Goede instructie voor correct gebruik en voldoende toezicht blijven belangrijk.

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in 2023 in totaal 2.448 ongevalsonderzoeken voltooid, zo laat de jaarlijkse Monitor Arbeidsongevallen zien. Bij de afgeronde ongevalsonderzoeken waren 2.386 slachtoffers betrokken. 69 personen kwamen te overlijden als gevolg van een ongeval op het werk. Het ongevalstype dat het meest voorkomt, is vallen (van hoogte). Meer dan een derde van de ongevallen (35%) betrof een valincident. Het gaat dan vooral om ongevallen waarbij het slachtoffer viel van een dak, vloer of platform (33%) of van een ladder, trapje of opstapje (28%). Bij 26% van de ongevallen is in contact komen met een arbeidsmiddel of object de oorzaak, gevolgd door geraakt worden door een voorwerp (20%) en een ongeluk met een voertuig of rijdend werktuig (10%) zoals vorkheftrucks en pallethefwagens.

Ongevallen met voertuigen vaakst dodelijke afloop

In bijna de helft van de ongevallen was er alleen sprake van een ziekenhuisopname en niet van blijvend letsel (46%). In een derde van de gevallen (33%) was er geen letsel en geen ziekenhuisopname, maar wel sprake van een (vermoedelijk) meldingsplichtig arbeidsongeval. Melden moet bij blijvend letsel, opname in het ziekenhuis en bij overlijden. 6% van de ongevallen met dodelijke afloop wordt veroorzaakt door ongevallen met een voertuig of rijdend werktuig. De kans op blijvend letsel (met of zonder ziekenhuisopname) is het hoogst na contact met een arbeidsmiddel (33%). Denk daarbij aan een werknemer die van een steiger valt, of geraakt wordt door bewegende delen van een machine of gereedschap. Goede instructie over correct gebruik en verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen blijven noodzakelijk.