U bent hier

Onderneming & Administratie
Cybersubsidie voor kleine ondernemingen heropend

Cybersubsidie voor kleine ondernemingen heropend

Micro- en kleine ondernemingen kunnen weer gebruikmaken van de regeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’. Zij kunnen hiermee subsidie krijgen voor de kosten van de aanschaf en implementatie van belangrijke cyberweerbaarheidsmaatregelen.

Het is het tweede jaar op rij dat ondernemingen een beroep kunnen doen op de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’. De subsidieregeling is in het leven geroepen, omdat veel kleinere ondernemingen achterblijven op het gebied van cybersecurity. Dat kleinere ondernemingen vaak te weinig basismaatregelen treffen op het gebied van cyberweerbaarheid komt ook naar voren in de recent verschenen Cybersecuritymonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Antivirussoftware, back-ups en trainingen

Uit de evaluatie van de pilot van 2023 blijkt dat een financiële stimulans ervoor zorgt dat kleine ondernemingen aan de slag gaan met hun cyberweerbaarheid. Zij gaan daardoor sneller over tot de aanschaf en implementatie van cybermaatregelen (toolbox). Daarom heropent het Digital Trust Center (DTC) de regeling en stelt voor 2024 een groter subsidiebudget beschikbaar: een totaalbedrag van € 1.000.000. In 2023 was het totaalbedrag nog € 300.000. De subsidie kan onder andere worden gebruikt voor antivirussoftware, het instellen en testen van back-ups, en trainingen op het gebied van ‘cyber awareness’.

Zelfstandig ondernemers en mkb

De subsidie is 50% van de aanschafwaarde en/of het implementeren van een digitale technologie, tot een maximum van € 1.250 van de aanschaf- of abonnementsprijs. De subsidie kan van 2 september tot en met 31 december 2024 worden aangevraagd door zelfstandig ondernemers en mkb-ondernemingen die maximaal 50 medewerkers in dienst hebben en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen.