Nieuw formulier voor studenten- en scholierenregeling
Werkgevers hebben hem deze zomer misschien voorbij zien komen: het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)’. De Belastingdienst heeft inmiddels een nieuwe versie van dit formulier gepubliceerd.
In de nieuwe versie van het formulier (pdf) heeft de Belastingdienst de toelichting verduidelijkt en de volgorde van de vragen aangepast. Daarnaast kunnen vanaf nu ook studenten die geen gebruikmaken van de regeling het formulier gebruiken, bijvoorbeeld voor het doorgeven van hun keuze over het toepassen van de loonheffingskorting (tool). Het formulier kan dus voortaan in meer gevallen gebruikt worden.
Minder loonbelasting en premie volksverzekeringen inhouden
Of het nu gaat om vakantiekrachten of niet, wanneer een werkgever studenten of scholieren in dienst heeft, kunnen zij schriftelijk verzoeken om de studenten- en scholierenregeling (artikel) toe te laten passen. Voor studenten en scholieren hoeft de werkgever soms minder of geen loonbelasting/premie volksverzekeringen te berekenen.
Onder voorwaarden mag in de aangifte loonheffingen namelijk het kalenderkwartaal als loontijdvak gebruikt worden in plaats van het werkelijke tijdvak waarover de werknemer wordt verloond. Hierdoor hoeft de werkgever minder – of zelfs helemaal geen – loonbelasting/premie volksverzekeringen bij de werknemer in te houden. Dat kan gunstig zijn voor zowel de student als de werkgever.
Voorwaarden
Wel stelt de Belastingdienst een aantal eisen voor het toepassen van de studenten- en scholierenregeling. De studerende werknemer moet recht hebben op een bijdrage uit één van deze drie regelingen:
- kinderbijslag volgens de Algemene kinderbijslagwet;
- een gift of prestatiebeurs volgens de Wet studiefinanciering 2000 of de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;
- een tegemoetkoming in de studiekosten volgens de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten.
Buitenlandse studenten uit een ander land van de Europese Unie, IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein kunnen ook in aanmerking komen voor de regeling. Zij moeten beschikken over een International Student Identity Card (ISIC).