U bent hier

Onderneming & Personeel
Tips om angsten onder controle te houden

Tips om angsten onder controle te houden

Uit onderzoek zijn vijf tips gekomen die het zogenoemde bedrieger-syndroom (imposter syndrome) tegengaan. Het syndroom schijnt nogal eens voor te komen bij leidinggevenden. Leidinggevenden die last hebben van het bedrieger-syndroom, hebben het gevoel dat ze geen recht hebben op hun succes. Ze denken namelijk dat ze helemaal niet zo goed zijn in hun werk als anderen denken.

Veel leidinggevenden en managers hebben het gevoel dat ze hun succes te danken hebben aan geluk en niet zozeer aan het feit dat ze zo goed zijn in hun werk. Ze zijn dan ook bang dat het een kwestie van tijd is voordat hun onkunde aan het licht komt. Onderzoek biedt nieuwe inzichten in het bedrieger-syndroom.

Het bedrieger-syndroom duikt vooral op bij een nieuwe rol

Leidinggevenden en managers hebben vooral last van het bedrieger-syndroom als ze een nieuwe rol moeten vervullen. Denk aan een promotie waarbij ze de leiding van een project (artikel) op zich moeten nemen. De onderzoekers formuleerden vijf tips om het bedrieger-syndroom tegen te gaan:

  • Bij twijfel over eigen kunnen en bij stijgende hartslag en ademhaling, probeer dan rustig en diep adem te halen en de twijfel te negeren. 

  • Houd controle over denken en handelen. Stress (tool) hoort bij het werk, maar probeer altijd rustig en positief te blijven. De leidinggevende moet ervan uitgaan dat hij de situatie aankan. Hij zal dan beter functioneren dan wanneer hij de situatie als een bedreiging ziet.

  • Grijp een kans als die zich voordoet. Een kans aangrijpen zal zelden resulteren in spijt, een kans laten schieten echter wel.
  • Schakel een coach in om de leidinggevende te begeleiden bij een zelfevaluatie en te ondersteunen bij het maken van keuzes.
  • Wees bewust van de eigen gedachtengang en probeer angsten en negatieve gedachten te veranderen (mindfulness).