U bent hier

Onderneming & Salaris
AOW’er uit dienst? Juiste code in aangifte loonheffingen

AOW’er uit dienst? Juiste code in aangifte loonheffingen

Eindigt een arbeidsverhouding, dan moet de werkgever hieraan in de aangifte loonheffingen de juiste code hangen. Er gelden verschillende codes als een werknemer met een contract voor onbepaalde tijd uit dienst gaat vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd en als een werknemer eerder met vervroegd pensioen gaat.

Sinds 2023 moet de werkgever in de aangifte loonheffingen de rubriek ‘Code reden einde arbeidsverhouding’ invullen. Het aangeven van de achtergrond van het einde van álle arbeidsverhoudingen geeft UWV en andere instanties meer inzicht in de redenen waarom arbeidsverhoudingen aflopen. De mogelijke codes lijken voor zich te spreken, maar kunnen in de praktijk toch verduidelijking nodig hebben. 

Code reden einde arbeidsverhouding

Zo gaf de redactie van Forum Salaris, een online platform van de Belastingdienst (account nodig) onlangs meer duidelijkheid over de juiste code bij een oudere werknemer die met pensioen gaat. Als het gaat om een werknemer met een contract voor onbepaalde tijd die uit dienst gaat vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd (ervan uitgaande dat de arbeidsovereenkomst dan eindigt), gebruikt de werkgever in de aangifte loonheffingen Code 31. Als een werknemer vervroegd met pensioen gaat en daarom eerder ontslag neemt, gebruikt de werkgever Code 20.  

Verschillende codes op een rij

In het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst staat meer informatie over het gebruik van de verschillende codes. Code 31 past de werkgever toe in situaties waarin de arbeidsverhouding zonder opzegging eindigt, anders dan de situatie waarin een arbeidsverhouding voor bepaalde tijd eindigt door het verstrijken van de duur waarvoor deze is aangegaan. Code 20 gebruikt de werkgever in situaties waarbij de arbeidsverhouding eindigt als gevolg van een handeling of gedraging van de werknemer, anders dan bij ontslag op staande voet.