U bent hier

Onderneming & Administratie
Spookfacturen dankzij informatie over octrooien

Spookfacturen dankzij informatie over octrooien

Een van de bekendste verschijningsvormen van acquisitiefraude is de spookfactuur, oftewel een nepfactuur. Vaak gaat het dan om facturen voor niet-geleverde diensten en goederen. Maar ook octrooi-informatie kan een bron zijn voor spookfacturen. Let ook daarop bij het inboeken van de facturen.

Met een octrooi (infographic) op zak genieten organisaties wettelijke bescherming voor het exploiteren van uw uitvinding. Octrooien zijn van belang (verdiepingsartikel). Openbare octrooi-informatie is er om te voorkomen dat organisaties dubbel werk gaan doen. Er zijn allerlei relevante business- en technische vraagstukken mee te beantwoorden, bijvoorbeeld of een idee nieuw is, of er over een soorgelijk idee al octrooi (tool) is aangevraagd, of je ermee de markt op mag. Handig dus voor de Willy Wortels binnen de organisatie. Maar aan die openbaarheid kleeft ook het bezwaar dat kwaadwillende partijen de naam, het adres, de vestigingsplaats, het octrooi, het merk of het model van willekeurige organisaties overnemen in een spooknota. Als er sprake is van een spookfactuur, meld dit dan bij de Fraudehelpdesk.

Het verschil tussen octrooidatabases en octrooiregisters:

In de databases staan bestaande octrooien die vergelijkbare uitvindingen en technische informatie beschrijven. De database geeft informatie over:

  • de beschreven technologie; 
  • de ontwikkelingen in een bepaalde technologie; en
  • de aanvragers van deze octrooien. 

Er zijn verschillende octrooidatabases: zowel commercieel (tegen betaling, met extra mogelijkheden) als vrij toegankelijk. De voorlichting van Octrooicentrum Nederland richt zich alleen op de vrij toegankelijke databases, met name Espacenet van het Europees Octrooibureau.
In een octrooiregister houdt het nationale octrooibureau alle nationale octrooiaanvragen bij. Hier is dus te zien of een octrooi rechtsgeldig is of verlopen, maar ook wie de huidige eigenaar is en welke correspondentie er is geweest met betrekking tot een specifieke octrooiaanvraag. Omdat een octrooi een nationaal recht is, heeft elk land zijn eigen register. Het Europees Octrooibureau heeft een eigen register met alle Europese octrooiaanvragen.

Andere vormen van acquisitiefraude tegen organisaties is strafbaar

Naast spookfacturen zijn er nog andere vormen van acquisitiefraude:

  • Het versturen van een factuur zonder dat er sprake is van een overeenkomst. Dit is een spookfactuur;
  • Het vragen van toestemming voor een advertentie, die achteraf een opdracht of aanbieding blijkt te zijn;
  • Het tegen een groot bedrag laten voorkomen dat de handelsnaam een domeinnaam wordt, terwijl dit plan in werkelijkheid niet bestaat.

Lees ook het verdiepingsartikel over vormen van acquisitiefraude.