Preventie van psychische problemen door werk
Een groeiend aantal Europese werknemers heeft last van psychische problemen. Het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk heeft aanbevolen maatregelen op een rij gezet. Die beginnen met het opstellen van een goed preventief beleid.
Het European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) heeft aanbevolen Europese maatregelen voor werknemers met psychische problemen gepubliceerd. Steeds meer werknemers hebben hier last van en ondervinden daarvan hinder bij het uitvoeren van hun werk. In een Europese enquête gaf 45% van de respondenten aan te maken te hebben met risico op psychosociale arbeidsbelasting (PSA). 27% zegt last te hebben van stress, depressie of angsten veroorzaakt door het werk. 10% zegt een burn-out te hebben. Niet iedereen wil hierover praten en het is dus ook niet altijd bekend bij de werkgever dat een werknemer hiermee worstelt. De maatregelen van EU-OSHO kunnen nuttig zijn voor alle werknemers, dus kunnen preventief breed in de organisatie gedeeld worden.
Preventie van psychosociale arbeidsbelasting
Psychosociale risicofactoren zijn onder meer hoge taakeisen, weinig autonomie, gebrek aan ondersteuning, slechte relaties, onduidelijke rollen en slecht verandermanagement. De maatregelen kunnen helpen om het ziekteverzuim, het presenteïsme (verminderde productiviteit terwijl iemand ondanks ziekte blijft werken) en het personeelsverloop terug te dringen. Voorbeelden van maatregelen zijn:
- Beleid opstellen ter voorkoming van psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
- Werknemers helpen hun persoonlijke veerkracht te vergroten door middel van trainingen, coaching en mentoring.
- Zorgen voor een open en veilige werkcultuur waarin werknemers eerlijk worden behandeld en verschillen worden erkend en gewaardeerd.
- Het bevorderen van inclusieve manieren van werken met voldoende sociale ondersteuning. Als er een goede samenwerking is, speelt persoonlijke veerkracht minder een rol.
- Het vergroten van het bewustzijn over mentale gezondheid en stigmatisering van psychische aandoeningen.