U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Creativiteit niet verloren laten gaan met ideemanagement

Creativiteit niet verloren laten gaan met ideemanagement

De roep om creativiteit is bij veel organisaties groot. Toch gaan managers lang niet altijd aan de slag met innovatieve ideeën die hun team aandraagt. Zonde, want zo smoren er soms goede initiatieven. Daarnaast werkt het niet motiverend als een innovatief idee van een werknemer in de prullenbak belandt. Misschien is een ideemanagementsysteem een goed idee?

Ideemanagement als begrip bestaat al even. Het doel ervan is het verzamelen van innovatieve ideeën van werknemers in de organisatie. Hoe vaak komt het niet voor dat iemand uit het team iets nieuws oppert waar vervolgens niets mee gebeurt? Dit komt vaak omdat het idee niet is uitgewerkt en ad hoc ontstaat. Als de leidinggevende een ideemanagementsysteem hanteert, gaan zulke waardevolle ingevingen niet verloren.

Houd innovatie niet tegen

Uit eerder onderzoek is gebleken dat managers werknemers niet altijd genoeg ruimte geven om creatief te zijn. Leidinggevenden houden creativiteit actief tegen door vooral eigen prioriteiten te volgen. Zo sneuvelen er veel innovatieve en creatieve ideeën in een vroeg stadium. Soms is het stagneren van zulke plannen ook simpelweg te wijten aan een gebrek aan financiële middelen. Veel werknemers weten bovendien niet welke weg zij binnen de organisatie moeten bewandelen met een nieuw plan, waardoor het vroegtijdig strandt.

Ideemanagementsysteem

Een digitaal ideemanagementsysteem kan uitkomst bieden. Werknemers kunnen hun ideeën dan zelf indienen. Deze ideeën worden door de leidinggevende – mogelijk ondersteund door een zogenoemd innovatieteam – gelezen en beoordeeld. Is een plan veelbelovend, dan geeft de leidinggevende de werknemer extra tijd en ruimte om het verder uit te werken. Uiteindelijk moet de werknemer zijn plan presenteren voor het managementteam, die natuurlijk het laatste woord heeft omtrent de uitvoerbaarheid ervan.