U bent hier

Onderneming & Administratie
Nederlanders zijn minder geïnteresseerd in hoger loon

Nederlanders zijn minder geïnteresseerd in hoger loon

In tegenstelling tot hun Europese en Amerikaanse collega's zijn Nederlandse werknemers minder geïnteresseerd in salarisverhoging, zo blijkt uit een recent internationaal onderzoek. In Nederland zien veel werknemers liever doorgroeimogelijkheden binnen hun carrière dan meer loon.

Onderzoeksbureau Pollfish ondervroeg in opdracht van softwarebedrijf Quinyx frontlijnmedewerkers binnen de horeca, detailhandel en logistiek naar hun werkervaringen, motivators en stressfactoren. Ook werd er gevraagd wat zij de belangrijkste factor vonden om hun betrokkenheid op werk te vergroten (artikel). De conclusie is gebaseerd op de antwoorden van zo’n 12.500 respondenten uit Nederland, Duitsland, Finland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Denemarken en de Verenigde Staten.

Carrièreontwikkeling wordt het meest interessant gevonden in Nederland

Vanuit alle participerende landen blijken Nederlandse werknemers salarisverhoging het minst belangrijk te vinden. 71% van de ondervraagde Amerikanen ziet een hoger loon als belangrijkste factor. Zweedse (69%) en Finse (67%) werknemers zitten hier heel dichtbij, maar Nederland staat met slechts 53% helemaal onderaan de rangorde. Nederlanders blijken van alle landen het meest geïnteresseerd in doorgroeimogelijkheden en carrièreontwikkeling; zo’n 23% geeft aan dit de belangrijkste factor te vinden. Werknemers in de Verenigde Staten vinden dit met 11% juist het minst belangrijk.

Veel Nederlandse werknemers overwegen een andere carrière

Verder geeft 62% van de Nederlandse werknemers aan in het afgelopen jaar nagedacht te hebben om op te stappen bij hun huidige werkgever. Zulke overpeinzingen ontstaan vaak uit ontevredenheid door bijvoorbeeld stress, aldus het onderzoek. Van alle landen blijken alleen Duitse werknemers (67%) hier vaker over nagedacht te hebben. Opvallend is dat veel Nederlandse werknemers (81%) ervan overtuigd zijn dat zij met hun vaardigheden gemakkelijk een ander carrièrepad kunnen inslaan.

Inspelen op de behoefte is belangrijk

Om werknemers gemotiveerd en tevreden te houden, kan het voor werkgevers dus belangrijk zijn om bijvoorbeeld meer aandacht te schenken aan het bieden van carrièremogelijkheden. Het toepassen van een persoonlijk ontwikkelingsplan (tool) kan hierbij handig zijn. Dit plan stelt de ontwikkeldoelen van een werknemer vast en kan hem motiveren de nodige stappen te volgen om deze doelen te bereiken. Dit zorgt niet alleen voor meer tevredenheid, maar ook voor beter ontwikkeld en breder inzetbaar personeel.