U bent hier

Onderneming & Fiscus
Meer faillissementen in 2024 dan aanvankelijk gedacht

Meer faillissementen in 2024 dan aanvankelijk gedacht

Het aantal faillissementen in Europa is halverwege 2024 versneld. De verwachting is dat eind 2024 bijna 70% van alle landen boven het pre-coronaniveau uitkomt. Dat meldt kredietverzekeraar Allianz Trade op basis van tussentijdse cijfers.

Voor Nederland voorspelde de kredietverzekeraar begin 2024 voor het hele jaar een stijging van het aantal faillissementen van 31%. Halverwege dit jaar staat de score op 39%. In Zweden gaat het op dit moment opvallend slecht: voor heel 2024 werd daar een stijging van 9% verwacht. Tot nu toe bedraagt deze 58%. Voor Duitsland was een stijging van 13% voorspeld. Op basis van de tussentijdse cijfers wordt over het hele jaar een stijging van 21% verwacht. Andere sterke stijgers in Europa zijn (halverwege 2024): Oostenrijk (+27%), Ierland (+25%), Frankrijk (+21%) en Italië (+20%).

Grootste stijging in de bouw

Wat sectoren betreft doet In Nederland de industrie het relatief goed met slechts een toename van het aantal faillissementen van 4%. De grootste stijging in het aantal faillissementen in Nederland is te zien in de bouw met 68%, gevolgd door vastgoed/finance met 64%, ICT en telecom met 54% en horeca/foodservices met 49%. 

Facturen steeds later betaald

Allianz Trade constateert op basis van de recente cijfers ook dat ondernemingen facturen steeds later betalen. Die latere betalingen vormen voor veel ondernemers een groot probleem. Werkkapitaal komt erdoor onder druk te staan en dat kan weer leiden tot wanbetaling en uiteindelijk tot een faillissement. Ondernemingen doen er dus goed aan om op het gebied van debiteurenbeheer vinger aan de pols te houden.