U bent hier

Onderneming & Arbo
Werknemers met autisme gebaat bij aanpassingen

Werknemers met autisme gebaat bij aanpassingen

Werknemers met autisme zijn kwetsbaar. Zo kunnen ze meer dan gemiddeld moeite hebben met sociale interactie, flexibiliteit in denken, het verwerken van zintuiglijke prikkels en het filteren van informatie. Hoe kan een werkgever hun arbeidsomstandigheden optimaliseren?

Natuurlijk is het werken met collega's om bovengenoemde redenen soms lastig voor iemand met autisme. Maar werknemers met autisme zijn vaak ook eerlijk, analytisch en loyaal, hebben oog voor detail en kunnen lang geconcentreerd werken. Met kleine aanpassingen op de werkvloer zijn obstakels weg te nemen en is er meer ruimte voor juist die sterke eigenschappen. De effecten van autisme verschillen per werknemer en per moment. De bedrijfscultuur en werkomstandigheden spelen in ieder geval een belangrijke rol bij de mate waarin de effecten van autisme tot uiting komen. Een zogenoemd ‘autismevriendelijke’ werkomgeving kan het verschil maken tussen prima functioneren en langdurig verzuim, en kan voorkomen dat het een arbeidsbeperking wordt.

Onnodige eisen op sociaal gebied

Het helpt werknemers met autisme als zij de ruimte krijgen om hun werk en werkplek zelf te organiseren. Laat de werknemer bepalen wanneer hij pauzeert, en of dit samen met andere collega’s gebeurt of juist prikkelarm. Sommige werknemers met autisme zijn erbij gebaat als zij korte time-outs van vijf à tien minuten kunnen nemen, of als ze kunnen werken met een ‘noise cancelling’-koptelefoon. Leidinggevenden kunnen opletten dat ze geen onnodige eisen stellen op sociaal gebied. Het sociale aspect kan wel lastig zijn bij werkinstructies. Zorg voor concrete, eenduidige instructies met een deadline en duidelijke afbakening van hoofd- en bijzaken. Kleine aanpassingen zoals een stilteruimte of een bordje ‘niet storen’ kunnen het werken al makkelijker maken.