U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Nieuwe bijlage voor Handboek Loonheffingen 2024

Nieuwe bijlage voor Handboek Loonheffingen 2024

Hoe uw organisatie moet omgaan met uitkeringen van UWV aan werknemers, is niet altijd gesneden koek. Daarom heeft de Belastingdienst 23 vragen en antwoorden over dit onderwerp gepubliceerd. Het hele document komt als bijlage in de eerstvolgende uitgave van het Handboek Loonheffingen.

In het document gaat de Belastingdienst in op vragen over de behandeling van UWV-uitkeringen waarop niet altijd (makkelijk) een antwoord te vinden is in Handboek Loonheffingen 2024 met register (tool).

Verwijzing naar paragrafen in het Handboek

De vragen gaan over verschillende onderwerpen, zoals de loondoorbetalingsverplichting, directe uitkeringen door UWV, werkgeversbetalingen, instantiebetalingen en uitkeringen door een eigenrisicodrager.
Daarbij verwijst de Belastingdienst naar paragrafen in het handboek. Zo is meteen duidelijk waar uw organisatie precies aanvullende informatie kan vinden. Het document is onder andere erg handig voor iedereen die zich bezighoudt met de loonadministratie.

Over vakantiebijslag en de loondoorbetalingsplicht

Ter illustratie: vraag 8 uit het document gaat over het vakantiegeld over een uitkering. De vraag is of UWV ook vakantiebijslag over uitkeringen betaalt en de Belastingdienst beantwoordt die vraag positief. Bij uitkering op grond van de Ziektewet (ZW) of de Wet arbeid en zorg (WAZO) is de vakantiebijslag in de (periodieke) uitkering begrepen. Voor de andere uitkeringen zijn de (periodieke) betalingen exclusief vakantiebijslag. Bij een werkgeversbetaling of instantiebetaling betaalt UWV de vakantiebijslag apart (in mei of zodra de uitkering eindigt).
Ook het vrijwillig doorbetalen van loon bij ziekte van een werknemer komt aan bod (vraag 17). Als de werkgever geen loondoorbetalingsverplichting meer heeft, maar het loon vrijwillig blijft doorbetalen, welke regels gelden dan voor dat vrijwillig betaalde loon? Het antwoord van de Belastingdienst is ook hier kort: het vrijwillig betaalde loon krijgt dezelfde behandeling als verplicht doorbetaald loon.

Ook uitgebreidere antwoorden uitgewerkt

De meeste vragen in het document vereisen uitgebreidere antwoorden en ook die zijn uitgewerkt. Wie op zoek is naar informatie over uitkeringen op grond van de werknemersverzekeringen en WAZO heeft mogelijk veel aan het document Betaling van een uitkering op grond van de werknemersverzekeringen en de WAZO: vragen en antwoorden (pdf).