Verantwoord werken tijdens hitte
Zonnestralen nodigen doorgaans meer uit om de koelte aan zee op te zoeken dan om aan het werk te gaan. Het is echter niet alleen een kwestie van voorkeuren. Hitte kan ook gevaarlijk zijn voor werknemers. Welke maatregelen moeten werkgevers treffen om werknemers op een verantwoorde manier aan het werk te houden tijdens warme dagen?
Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat werknemers hun werk kunnen uitoefenen zonder dat hun gezondheid onnodig gevaar loopt. Hoge temperaturen kunnen gevaar opleveren. Werknemers kunnen bijvoorbeeld last krijgen van warmte-uitslag, hittekrampen of een hitteberoerte. Daarnaast is aanhoudende hitte ook niet goed voor het concentratievermogen wat ook weer tot de nodige veiligheidsrisico’s kan leiden. Dit is met name gevaarlijk voor chauffeurs, machinisten en beveiligingsfunctionarissen. Ook zwangere vrouwen lopen extra risico.
De ideale temperaturen voor kantoorwerk in de zomer
Het Arbobesluit trekt geen absolute grens wat betreft temperaturen. In de zomer geldt voor kantoorwerk als ideale situatie een temperatuur tussen de 23 en 26 graden met een luchtvochtigheid tussen de 35% en 60% en een windsnelheid van 0,25 meter/seconde. Als het kwik stijgt, zijn de eerste gezondheidsklachten te voorkomen (tool) door gekoelde dranken, luchtige werkkleding en extra ventilatoren aan te bieden. Het aanbieden van zoute snacks helpt ook om het zoutgehalte van werknemers op peil te houden. Als persoonlijke beschermingsmiddelen onvoldoende zijn, is het een optie om de werkdagen te verkorten, meer pauzes in te lassen of het werk op warme locaties af te wisselen met werkzaamheden op een koelere plek. Andere mogelijkheden zijn:
- warmteproducerende apparaten, zoals printers, isoleren of in een aparte ruimte zetten;
- de ruimte goed ventileren;
- lampen vervangen door energiezuinige led-verlichting;
- zonwering gebruiken;
- platte daken nat maken en nat houden.