Maak voorlichting en instructie eenvoudig en begrijpelijk
Niet alle mensen kunnen zelf goed voor de eigen gezondheid zorgen. Sommigen hebben moeite met schriftelijke informatie. Maatregelen voor de preventie van verzuim slaan bij hen niet zonder meer aan. Wat kan de arboprofessional doen om dit te verbeteren?
Een op de twaalf mensen in Nederland is laaggeletterd. Ze zijn niet vaardig genoeg in lezen en schrijven om goed te functioneren in de samenleving. Dat geldt ook voor onderwerpen die hun gezondheid betreffen (artikel). Daarbij komt dat ze vaak geen vragen durven te stellen of durven toe te geven dat ze iets niet begrijpen. Ook op de werkvloer speelt dit probleem. In de gezondheidszorg worden artsen en anderen getraind om hiermee om te gaan. Dat zou ook de arboadviseur kunnen helpen. Beperking in taalvaardigheden kan een struikelblok zijn bij re-integratie vanuit verzuim.
Begrijpelijke communicatie goed voor veiligheid
De problematiek speelt ook bij preventie. De arboprofessional, werkgever en leidinggevenden willen dat werknemers op de hoogte zijn van arborisico’s, mogelijke gezondheidsschade, wat werknemers zelf aan preventie kunnen doen (artikel) en wat een gezonde leefstijl is. Dat lukt alleen als werknemers de communicatie begrijpen (infographic). Het vakgebied arbo kent helaas heel veel jargon. Met een persoonlijke benadering, het erbij betrekken van de direct leidinggevende en het toepassen van taalgebruik op B1-niveau, wordt communicatie een stuk begrijpelijker en neemt de veiligheid op de werkvloer toe.