U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Voorkom hitte-allergie en oververhitting bij werknemers

Voorkom hitte-allergie en oververhitting bij werknemers

Buiten werken bij temperaturen rond de dertig graden kan leiden tot problemen als zonne-allergie en hittestress. Het is goed om de symptomen daarvan te kennen: vooral oververhitting is een serieuze aandoening. De werkgever moet uiteraard maatregelen treffen om dit te voorkomen

Door te lange blootstelling aan felle zon kan hitte-allergie ontstaan: de huid wordt rood en er ontstaan blaasjes of bultjes. Deze kunnen erg gaan jeuken. Ook al gaan ze na een paar dagen weer vanzelf weg, het is beter om het ontstaan van bultjes te voorkomen. Dit kan door goed te smeren met zonnebrandcrème factor 30 of beter, en door lichaamsdelen niet direct bloot te stellen aan felle zon. Preventief moet de werkgever zorgen dat werknemers tijdens het werk niet de hele tijd in de zon hoeven te staan. Als dat niet mogelijk is, moet hij zorgen voor voldoende beschermingsmiddelen zoals petjes en zonnebrandcrème.  

Oververhitting serieuze aandoening

Te lang in de volle zon werken, kan ook leiden tot oververhitting (tool) of hittestress. Dit is een serieuze aandoening. Verschijnselen zijn misselijkheid, krampen, verwardheid, hoofdpijn, snelle ademhaling en soms zelfs flauwvallen. Werknemers kunnen extra risico lopen als ze overgewicht hebben, bij diabetes, hartproblemen en na het gebruik van drugs, alcohol of medicijnen. Krijgt iemand last van oververhitting, haal hem dan uit de zon, geef hem te drinken en breng zijn temperatuur omlaag met natte doeken. Bel een huisartsenpost in de buurt voor advies. Natuurlijk zorgt de werkgever ook hier voor preventieve maatregelen in de vorm van voldoende schaduw en water op de werkplek, zo mogelijk ventilatie en cold packs.